13052 százalékkal nőtt a cég, minden díjat besöpört

2016.10.21. 10:14

Idén is mindössze négy magyar cég került be az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai technológiai vállalat közé. A Fast 50 listát a Deloitte készíti: a 2012 és 2015 közötti időszakban elért árbevétel-növekedés alapján rangsorolja a vállalkozásokat. Az első tíz helyezett közül kilenc idén először került a listára, de ez annyira nem meglepő, az ötvenes listáról 43 vállalat új szereplő.

  • A legjobb magyar helyezett az Innovatix, tizedik a listán. A vizuáltechnikával és új médiás megoldásokkal foglalkozó magyar cég 1070 százalékkal növelte meg az árbevételét három év alatt.
  • Tizenkettedik a telekommunikációs fejlesztésének köszönhetően gyarapodó Endeavour Team 868 százalékkal
  • A 17. az okostelefonos szoftvereket fejlesztő Attrecto 764 százalékkal
  • Az okosvilágítással és világítástervezéssel foglalkozó JCQ Hungary pedig 479 százalékos növekedéssel a 30. helyre került.

Összeállítottak egy Rising Star rangsort is olyan vállalatoknak, amelyek még túl fiatalok ahhoz, hogy induljanak, azonban alapításuk óta mutatott látványos növekedésük arra utal, hogy a közeljövőben ők is esélyesen felkerülnek majd az 50-es listára. Az idei Rising Star-győztes a litván okoseszközgyártó, a Deeper, UAB, amelynek három év alatt elért növekedési rátája 3631 százalék.

És akkor ezen kívül van még egy Big Five kategória is azok a vállalkozásoknak, amelyek ugyan a saját körülményeikhez képest dinamikusan fejlődnek, ám ahhoz már túl nagyok, hogy a százalékos növekedésüket tekintve a Fast 50 rangsorában szereplő kisebb cégek versenyezni tudjanak velük. Itt annyi a kritérium, hogy a 2015- ben elért éves árbevételnek a 25 millió eurót kell meghaladnia.

Ezért is rendkívüli, hogy a lengyel Codewise nevű cég a Big Five és a Fast 50 listán egyaránt első helyezést ért el. 13 052 százalékos növekedési rátája megelőzi az önmagában is kiváló 484 százalékos második helyezettet, a szlovák Aliter Technologies szoftvercéget. A harmadik helyezett a Pigu, UAB (171%), a litván online kereskedő, aki a 2015-ös Big Five listán második volt.

Az idei Fast 50 rangsorban tizenegy ország képviselteti magát: Lengyelország 17, Csehország 7, Horvátország 6, Szlovákia 5, Magyarország és Románia 4-4, Litvánia 3, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Szerbia és Szlovénia pedig 1-1 vállalattal.