Nem engedik szabadságra a kereskedelmi dolgozókat

2016.10.22. 09:52

Akkora munkaerőhiánnyal küzdenek a magyarországi áruházláncok, hogy a decemberi időszakban nem engedik szabadságra dolgozóikat, értesült róla a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetétől származó információk alapján arról írnak, hogy több, a cikkben pontosan meg nem nevezett áruházlánc, arra kötelezi a dolgozóit, hogy október vagy november végéig vegyék ki az összes meglévő szabadságukat. Ezzel biztosítják be magukat szokásos decemberi roham előtt, amikor az ünnepek miatt mindenki többet vásárol.

Az áruházláncok esetében folyamatos probléma a munkaerőhiány, már nyáron is feszültséget okozott, hogy bizonyos áruházláncoknál nem engedték el hosszabb szabadságra a dolgozókat. Ahogy arra a Magyar Idők is rámutat, a törvény szerint egy évben 7 szabadnappal a munkavállalónak szabadon kell rendelkeznie, ezt azonban az áruházláncok nem veszik figyelembe.

Szintén probléma, hogy a tapasztalatok szerint a téli időszakban kevesebb diák vállal alkalmi munkát, vagyis az ő segítségükkel is nehezebb lesz pótolni a kieső kiszolgáló személyzetet a boltokban. Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke a Magyar Időknek azt is elmondta, hogy állami eszközökkel kellene biztosítani, hogy a munkáltatók ne éljenek vissza a dolgozók szabadidejével, illetve arról is kellene tenni, hogy megfelelő számú szakképzett munkaerő legyen az üzletekben.