Hétfőn eldől, hogy lesz-e most EU-Kanada egyezmény

2016.10.23. 15:00

Hétfő estig adott határidőt az Európai Unió a belga szövetségi kormánynak az EU és  Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, különben lemondják a jövő hétre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót - ezt közölték uniós források vasárnap az MTI szerint.

A belga kormány azért kapott ultimátumot, mert a francia nyelvű Vallon régió parlamentje október 14-én elutasította a megállapodást, ezzel blokkolva a szerződés ratifikálását. Pénteken a kanadai kereskedelmi miniszter, Chrystia Freeland is Belgiumba utazott, hogy meggyőzze a vallón kormányt az egyezmény támogatásáról, viszont ez nem sikerült. A Guardian szerint Freeland a tárgyalások után a könnyeivel küszködve arról beszélt a sajtónak, hogy ha az EU még egy olyan, az európaiakhoz nagyon hasonló országgal sem tud aláírni egy nemzetközi egyezményt, mint Kanada, akkor senki mással sem lesz képes.

A vallón parlament azt szeretné elérni a CETA elutasításával, hogy az Európai és kanadai felek tárgyalják újra az egyezményt és szedjék ki belőle azokat a pontokat, amelyek például Belgiumot is hátrányosan érintik. Ilyen például az a vitarendezési rendszer, amelyben az egyezményt aláíró felek vállalatai egy különbíróságon perelhetik be az államokat, ha valamilyen intézkedés korlátozza a cégek profitabilitását, és amely a vallón parlament és a CETA egyezményt ellenzők szerint túl nagy beleszólást enged a közpolitikai döntésekbe. Hogy ez mennyire lenne így, és milyen hatásai lehetnek még a CETA egyezménynek, arról itt írunk részletesebben

A névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este tárgyalni fog Charles Michel belga kormányfővel, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök időben eldönthesse, hogy Brüsszelbe utazik-e csütörtökön az aláírásra. Ha Michel nem tudja garantálni, hogy az egyezményt akadályozó Vallónia beleegyezését is meg fogja kapni, akkor határozatlan időre elhalasztják a találkozót, vagyis csúszik az egész egyezmény aláírása.