Benedek
-5 °C
5 °C

Megköttetett az év médiaüzlete

2016.10.23. 10:38
Pénteken a szaksajtó már biztosra vette, hogy az AT&T nevű telekommunikációs cég 100 milliárd dollárért (28 ezer milliárd forintért) megveszi a Time Warnert, a többek között a CNN-t az HBO-t és a Warner Bros stúdiót is magáénak tudó médiagigászt, de végül 86 milliárdból megúszták. Az csak 24 ezer milliárd forint, meg az apró, a hülyének is megéri.

Az üzletről (az előzményeiről itt írtunk) ma hajnalban számolt be a két cég, de a véglegesítésig sok víz lefolyik a Hudson folyón, hiszen az amerikai versenyhivatal még  beleszólhat a dologba. Az AT&T húzása egyébként érthető, hiszen a meglevő infrastruktúrára (nagy sebességű kábelhálózat) most már kvázi házon belül gyártanak tartalmat, azaz ha valaki mostantól az AT&T-től veszi az internetet (nem nehéz, a harmadik legnagyobb amerikai kábelszolgáltató és a legnagyobb mobilszolgáltató) és mondjuk előfizet az HBO NOW szolgáltatásra, hogy Trónok harcát nézzen vasárnaponként, akkor mindkét összeg ugyanabba zsebbe folyik majd be. A Time Warner bevételének 18 százaléka az HBO-tól származik (előfizetési díjak, DVD- és BluRay-eladások, sorozatlicenszek eladása, stb.)

att-time-warner

Az AT&T vezérigazgatója szerint a versenyhivatalnak nem lehet kifogása az üzlet ellen. “Két, a másik erősségeit a sajátjaival kiegészítő nagyvállalat egyesüléséről van szó.” A versenyhivatalnak erről lehet más elképzelései lesznek, de ahogy annak idején az NBC Universal felvásárlásakor sem találtak semmi kifogásolnivalót, most sem igen fognak. Akkor a Comcast 17 milliárd dollárt fizetett az NBC tévéadóért, a kábelportfólióért és a Universal stúdióért.

Donald Trump is megszólalt az ügyben. A republikánus párti elnökjelölt kijelentette, hogy ha megválasztják, megvétózza az AT&T-Warner-egyesülést. “Túl sok hatalom kerülne pár kézbe” - írta a Twitteren.

Az AT&T 107,50 dollárt fizet a Time Warner-részvényekért, így az üzlet összesen 85,4 milliárd dollár értékű, és 2017 végére zárul majd le. Az olyan médiacégek részvényeinek árfolyama, mint a Discovery, az AMC, a Netflix vagy a CBS, a közelmúltban észrevehetően emelkedett, mert a befektetők úgy érzik, a Time Warner-felvásárlás csak az első lépés, és több nagy médiacég fog gazdát cserélni a közeljövőben. Az AT&T, melynek piaci értéke jelenleg 238 milliárd dollár, korábban már költött médiacégre, amikor megvette a DirecTV nevű műholdas szolgáltatót - 48,5 milliárd dollárért.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft