Bebukta az EU a Kanadával kötött szabadkereskedelmi egyezményt

2016.10.24. 20:09

Hiába adott az EU ultimátumot a belga kormánybnak, hogy valahogy vegye rá Vallónia parlamentjét az EU és  Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, Charles Michel belga kormányfő hétfő este beismerte Donald Tusknak, hogy

nem sikerült megtörnie a vallón vétót, ezzel borul a 27 ország által vágyott, hét éve készülő szerződés

Hacsak a 25. órában nem talál ki valamit a belga kormány vagy az EU, akkor le kell mondani a jövő hétre tervezett kanadai-uniós csúcstalálkozót. 

Ahogy arról írtunk , a vallón parlament azt szeretné elérni a vétóval, hogy tárgyalják újra az egyezményt és szedjék ki belőle azokat a pontokat, amelyek például Belgiumot is hátrányosan érintik. Ilyen például az a vitarendezési rendszer, amelyben az egyezményt aláíró felek vállalatai egy különbíróságon perelhetik be az államokat, ha valamilyen intézkedés korlátozza a cégek profitabilitását, és amely a vallón parlament és a CETA egyezményt ellenzők szerint túl nagy beleszólást enged a közpolitikai döntésekbe. 

GettyImages-616072346
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodást egyébként sokan azért sem kedvelik, mert az Egyesült Államokkal kötendő hasonló megállapodás (ennek is van egy szép mozaikszava: TTIP) előszobájának tartják. Azonban mások azt emelik ki, hogy Európa cselekvőképességére igen rossz fényt vet, ha még egy egy alig 35 milliós országgal is képtelen lesz épkézláb szerződést nyélbe ütni.