Az NGM-hez fordulnak a kereskedők a webshopok új szabályozása miatt

2016.10.25. 08:22

A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a fogyasztóvédelmi törvény tervezett módosítása miatt - írja a Magyar Idők.

Jelenleg függetlenül attól, hogy internetes vagy hagyományos kereskedőről van-e szó, a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság legalább 15 ezer forint kell hogy legyen. A bírság maximuma viszont nem lehet több a vállalkozás nettó árbevételének 5 százalékánál, és kis- és középvállalkozások esetében 500 ezer forint lehet a bírság összege legfeljebb. A vásárlók széles körének egészségét, biztonságát veszélyeztető vagy súlyos vagyoni hátrányt okozó esetekben 2 millió forint a felső határ.

A készülő szabályozás alapján:

  • az e-kereskedelmi kisvállalkozásoknak a jövőben a 15 ezer forint helyett legalább 200 ezer forint bírsággal kellene számolniuk,
  • a felső határ pedig 500 ezer forintról 2 millió forintra emelkedne,
  • a legsúlyosabb esetekben pedig a bírság maximuma 2 millió forint helyett 5 millió lenne.

Az OKSZ szerint nem indokolt a szigorítás, mivel súlyosabb esetekben már most is ki lehet szabni nagyobb bírságot is.  Az OKSZ szerint az internetes kereskedőknél feltárt vétségek nagyobb része inkább olyan tájékoztatással összefüggő hiba, ami a vásárlónak nem okoz kárt.