Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nagyot bukhatnak a trafikosok jövő tavasszal

D  MJ20130619038
2016.10.25. 06:25
Az új csomagolási követelmények ellenére a régebben forgalomba hozott, de még el nem adott cigaretták is a boltokban maradhatnának, ha valaki hajlandó lenne visszahívni és átcsomagolni őket. Egyelőre azonban úgy néz ki, nem lesz ilyen, a kevésbé népszerű márkákból maradt készleteket kártérítés nélkül kivonhatják a forgalomból.

Az uniós szabályok fokozatos hazai alkalmazása miatt már jövő év tavaszától elkezdődik az új, még inkább rémisztgetős cigarettacsomagolások bevezetése. 2017. május 20-tól megszokott cigimárkáink külső megjelenése nagyban megváltozik, ami az onnantól kezdve gyártott és csomagolt termékeknél nem jelent majd gondot a trafikosoknak, a korábbi készletből megmaradt áru viszont rajtuk maradhat, ha a szabályozók nem találnak ki valamit addig.

Több lépésben közelítjük az EU-t

A későbbiekben Nyugat-Európához hasonlóan a teljesen egységes csomagolás is bevezetésre kerül, de ezt megelőző lépésként első körben a cigaretták külseje már 2017. késő tavaszától látványosan megváltozik. A legszembetűnőbb a doboz vagy csomag mindkét oldalát 65 százalékban beborító képpel kombinált figyelmeztetés lesz, de módosul az engedélyezett csomagolási egység is: a 19 szálas dobozok mennek, a 20-25 szálas dobozok jönnek. A pattintós ízesített cigik jövő május 20-tól nem maradhatnak a piacon, a hagyományos ízesítettek viszont még velünk lesznek 2020-ig.

A 2016. április 30-ig forgalomba került, de a 2017-es határidőig el nem adott cigaretták kivételt élveznek a főszabály alól, vagyis 2019. május 20-ig maradhatnak a boltokban, amennyiben végrehajtják rajtuk a jogszabályból adódó változtatásokat, vagyis legalább 20 szálas, 65 százalékos képes figyelmeztetéssel ellátott dobozokba kerülnek. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ugyanakkor néhány hete kiküldött körlevelében figyelmeztette a trafikosokat, hogy nem érdemes készletet építeni a régebbi típusú termékekből. Azokat a cigiket, amik nem felelnek meg az új előírásoknak, kivonják a forgalomból.

Áll a trafikokban a continentalos cigi

Ezzel idáig semmi gond, dohányboltos forrásunktól viszont úgy tudjuk, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. A trafikosok nagy részénél ugyanis

jelentős készletek vannak raktáron

még a legelső, 2013-as beszerzési kör óta bizonyos márkákból,az átcsomagolást pedig sem az akkori forgalmazók (amik azóta már nem forgalmazhatnak), sem az Országos Dohányboltellátó (ami azóta kizárólagosan végzi a forgalmazást) nem vállalja magára. 

A felhalmozódás forrásaink szerint leginkább a Sánta János-féle Continental dohánygyár egyes kevésbé kelendő termékeit (Hungária, Acalpulco, Mátrix) érinti, de például az Imperialos P&S-ből vagy BAT-gyártámy Viceroy-dohányból is maradt bőven felesleg.

Ezekből hiába nem vásároltak be a trafikosok évek óta, akár több százezer forintnyi is rajtuk maradhat jövő tavasszal. Ezekből a cigarettákból eleve nem azért vettek nagyobb mennyiséget a dohányboltosok, mert piaci szempontból így látták jónak, hanem mert a trafikpályázatoknál vállalni kellett, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében mind a hat nagy gyártó termékeit megjelenítik a polcaikon 10-10 százalékos arányban. 

Így tehát a nyertes pályázók többsége rögtön az első körben nagyobb mennyiséget berendelt nem jól fogyó cigikből is, amelyek 2019-ig talán elfogynának, jövő tavaszig azonban biztosan nem fognak. Az átcsomagolás megoldást jelenthetne, de a trafikosok erre irányuló kérdését az eredeti forgalmazók arra hivatkozva utasították el, hogy nekik már joguk sem lenne ehhez az ODBE létrejötte óta, az ODBE pedig azzal, hogy nem vesz vissza olyan árut, amit nem ő adott el. 

Talán lesz segítség a minisztériumtól

A problémáról megkérdeztük a terület gazdáját, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is. Arra voltunk kíváncsiak, fogják-e valahogyan kárpótolni a szabály miatt esetlegesen több százezer forinttal pórul járó trafikosokat, van-e mód változtatni a jogszabályon, vagy tervezik-e, hogy mégis kötelezik az ODBE-t a szóban forgó termékek visszavételére.

A minisztérium válaszában közölte, hogy a szabályokon semmiképp nem módosítanak, a vonatkozó kormányrendelet ugyanis az egészségügyi ágazati törvény uniós jogharmonizációs módosításait hajtja végre. Ugyanakkor közölték, hogy "a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri a dohánytermékek értékesítésével, forgalmazásával kapcsolatos – illetékességi körébe tartozó – gyakorlati tapasztalatokat,

és indokolt esetben kész megvizsgálni a kérdéses felvetést.

(Borítókép:  Mészáros János/MTI)