A bürokráciacsökkentés miatt bólintottak rá ilyen gyorsan a Népszabadság megvásárlásásra

2016.10.26. 13:53

A Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press már napokkal azelőtt beadta kérelmét a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks megvásárlására a Gazdasági Versenyhivatalhoz, hogy a felcsúti polgármester a Hírtv-nek azt mondta, nem tudja, hogy vesz-e újságot a következő hetekben. Igaz, titokzatosan már akkor hozzátette:

semmi nem elképzelhetetlen.

Persze ha az Opimus sok szálon Mészároshoz is kötődik, jelenlegi tudásunk szerint nem közvetlen tulajdonos a cégben, vagyis akár hivatkozhat is arra, hogy a Népszabadságot is kiadó céget a szó szoros értelmében nem is ő vette meg. Arról nem is beszélve, hogy mivel tőzsdei cég a vevő, egyéb szempontból is indokolt lehetett az óvatosság.

Ugyanakkor azt, hogy az Opimus készül valamire, nem csak a sajtó vette szinte biztosra, a jelek szerint a befektetők sem tartották "elképzelhetetlennek". A versenyhivatali kérelem október 17-i beadása utáni napokban jelentősen nőtt a részvények tőzsdei forgalma, az Opimus papírjainak értéke több mint 30 százalékkal ugrott meg néhány nap alatt.

És bár többen furcsállták, hogy a GVH jóváhagyása az Opimus esetében ilyen gyorsan átfutott, és a versenytanács már október 25-i határozatában engedélyezte a 17-én kérelmezett felvásárlást, a hivatal szerint ebben nincs semmi különleges.

Kérdésünkre közölték, a kormány bürokráciacsökkentésének köszönhetően idén január 1-jétől az egyszerűbb fúziók ügyintézési határideje 30 napról 8 napra csökkent. Vagyis nyolc napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben, azaz úgynevezett "sommás eljárásokban", így a versenytörvény alapján alkalmazott egyszerűsített fúziós eljárásokban is.

"A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon. A GVH 2016-ban eddig 21 kérelem esetében hozott határozatot a 8 napos sommás határidőn belül" - írták.