A Transparency International beszáll az autópálya-építésbe

2016.10.26. 16:55 Módosítva: 2016.10.26. 16:56

A Transparency International korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet beszáll a magyar autópálya-építésekbe, legalábbis azok felügyeletébe. Ugyanis az MTI híre szerint a szervezet hazai irodája őrködik majd az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatok felett, a Bóly és Ivándárda, országhatár közötti szakaszon.

Ez lesz az első állami nagyberuházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet – közölte Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója az integritási megállapodás aláírását bejelentő sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten. A projekthez kapcsolódó dokumentumok itt érthetők el a TI oldalán.

A dolgot persze nem a magyar kormány találta ki, hanem az Európai Bizottság. Az uniós szerv tavalyi felhívására jelentkezők közül választott ki 17, uniós forrásokból megvalósítandó projektet 11 tagállamban, ezek közé tartozik az M6-os autópálya befejezése. A független monitorozó szerepének betöltésére pedig a Transparency International Magyarország Alapítványt jelölték.

Az ügyvezető igazgató elmondta: háromoldalú megállapodásról van szó az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitorozó között, a megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben részt vevő fél vállalja az átláthatóságot.

A TI részvétele a dologban már csak azért is érdekes lesz, mert az autópálya-építések híresen korrupciómentesek Magyarországon, a minialagutakkal telepakolt M6-os pedig kifejezetten jó példa erre. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyes projektekben voltak már fennakadások a közelmúltban.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az MTI szerint az aláíráson azt hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontos az átláthatóság, a jogtiszta közbeszerzés, ezért támogatnak minden ezt segítő projektet. Amiben semmi okunk kételkedni.