Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Emmi: Szó sincs a BME gazdasági karának megszüntetéséről

2016.10.26. 14:52

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem terveznek további intézményi átalakításokat a felsőoktatásban, és "visszautasítanak minden olyan híresztelést", amely szerint szét akarják verni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet.

Bár ez utóbbit így senki sem állította, az Index a napokban úgy értesült , hogy a BME-ről az ELTE-re kerülhet át az előbbi egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi kara.

A BME GTK I és Q épülete.
A BME GTK I és Q épülete.
Fotó: gtk.bme.hu

Egyetemi forrásaink szerint az átszervezés még nincs hivatalos stádiumban, csak előzetes egyeztetések folynak, a kezdeményezés viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumából származik, és itt is fogják meghozni a végső döntést a kérdésről.

Az Emmi viszont szerdán az MTI-nek kiküldött közleményében azt írta, hogy

  • befejeződtek az Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában rögzített intézményi átalakítások,
  • és a fenntartó jelen pillanatban továbbiakat nem tervez, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.
  • Egyúttal visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.
  • Az oktatási államtitkársághoz egyik felsőoktatási intézmény a BME, az ELTE nem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék.

Mindenesetre azt is hozzátette a minisztérium, hogy amennyiben ilyen jellegű kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektől, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó előnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minőségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja.

Fejőstehénről van szó

Ennek valamelyest ellentmondani látszik, hogy a BME GTK oktatóinak Andor György, a kar dékánja és a pénzügyi tanszék vezetője a múlt héten írta meg egy körlevélben, hogy „különböző felsőoktatás-átszervezési koncepciók részeként felmerült, hogy a BME GTK az állami feladatait a jövőben az ELTE szervezeti keretén belül végezné”. 

Értesüléseink szerint a dékán által belengetett állítólagos átszervezés célja az lehet, hogy az ELTE-hez kerüljenek a BME üzleti képzései, amelyekhez hasonló egyelőre még nincs az ELTE-n, és ami nem mellesleg a Műszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t.

Az üggyel kapcsolatban a BME rektora, Józsa János felfüggesztette Andor György dékánt a BME szenátusának hétfő esti ülésén. Keddtől ideiglenesen az egyetem rektora látja el a GTK dékáni feladatait.

A szenátus emellett egyhangúlag elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint "az egyetemnek szüksége van humán- és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre", vagyis szeretnék, ha a BME része maradna a Gazdasági és Társadalomtudományi Kar.