Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Mégis összejöhet az EU–Kanada-egyezmény

GettyImages-616072346
2016.10.27. 12:46

Megállapodás született Belgiumban a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról – jelentette csütörtök délben az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió honlapja az MTI szerint.

A megállapodást eredetileg a csütörtöki EU–Kanada-csúcstalálkozón írták volna alá, de Vallónia eddigi vonakodása miatt a belga szövetségi kormánynak nem volt felhatalmazása az egyezmény aláírására, ezért a csúcsot lemondták.

A vallon kormányzat az egyezményben szereplő jogorvoslati mechanizmus miatt nem járult hozzá a CETA aláírásához, mert szerintük az lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok kikezdjék az uniós és belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat.

A belga államberendezkedés értelmében a szövetségi kormány csak az ország összes közösségének beleegyezésével írhatja alá a megállapodást, ami vétójogot biztosít Vallóniának. A belga megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, de az RTBF szerint a dokumentumot már el is küldték az uniós intézményeknek.