Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Működik a 21. századi szocializmus: sztrájkra 40 százalékos béremelés

2016.10.27. 22:11

Nicolás Maduro venezuelai elnök a minimálbér 40 százalékos emelésével próbálja lecsillapítani az ellene tüntető tömegeket, miután ellenfelei általános sztrájkra szólították fel az évek óta gazdasági válságban tengődő ország lakosságát.

Az ellenzék pénteken akar 12 órás munkabeszüntetést rendezni. Az ellen tiltakoznak, hogy a 21. századi szocializmust hirdető Maduro romba dönti az ország gazdaságát, és a hozzá lojális bírói kar segítségével foggal-körömmel harcol elmozdítása ellen.

Ennek a sztrájknak a vitorlájából akarja kifogni a szelet Maduro mostani bejelentésével. Míg ő a munkások lekenyerezésével volt elfoglalva, alelnöke, Diosdado Cabello a rossz zsaru szerepében egy kicsit keményebb hangnemben próbálta elriasztani a munkabeszüntetéstől a potenciális résztvevőket: azt mondta, hogy azok a cégeket, amelyek bezárnak a sztrájkra, "a munkások vagy a fegyveres erők elfoglalhatják" – írta az AFP hírügynökség.

Az ellenzéki tiltakozások a héten új lendületet kaptak, miután a választási hatóságok elmeszelték a parlamentben többségben lévő ellenzék népszavazási kezdeményezését az elnök idő előtti leváltásáról. A Maduro elmozdításáról szóló népszavazási kezdeményezést a benyújtói szerint 1,8 millióan írták alá, de a választási bizottság szerint ebből csak 400 ezer szignó volt valódi. Az ellenzék viszont azt állítja, a szocialista kormány csókosai által vezetett hatóságok így akarják megakadályozni az elnök elkergetését.

A dolog kapcsán a héten százezrek vonultak utcára országszerte, a tüntetéseken egy rendőr meghalt és három további embert meglőttek, közel százan megsérültek. A Reuters arról ír, hogy Maduro ellenzői közül egyre többen jutnak arra a konklúzióra, hogy csak erőszakkal tudnak szembeszegülni a hatalommal, ami miatt tovább eszkalálódhat a helyzet. Venezuelában a közelmúltban volt már példa erre, a 2014-es tüntetési hullámban több tucatnyian haltak meg. Azóta az ellenzék elsöprő többséggel megnyerte a parlamenti választást, változás mégsem történt, állításuk szerint azért, mert Maduro korrupt rendszere megtörhetetlen, amíg az elnök hatalmon van.

Hogy hogyan jutott ide az ország, és mekkora szarban is van valójában az egyébként a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével bíró Venezuela, arról itt írtunk részletesen.