Szabad vasárnap mellé szabad szombat is járna

2016.10.27. 08:21

Még az ősszel az Országgyűlés elé kerül a Fidesz-frakció azon törvénymódosító javaslata, amely a boltzár eltörlése után a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók helyzetén könnyítene - írja a Magyar Idők Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselőre hivatkozva.

A Vállalkozásfejlesztési Kabinetet vezető Szatmáry a lapnak azt mondta: a frakció öt fontos kérdésben vizsgálja a jogi szabályozás lehetőségeit, ezek közül azonban egy sem szól arról, hogy a jövőben visszatérjen a boltzár. 

Ehelyett a frakció tervei szerint egyik lépésként azt a jogszabályi rést szüntetnék meg, amely lehetővé teszi, hogy ünnepnapokon, így például december 25-én vagy 26-án is nyitva legyenek az áruházak. Bár erre itthon nincs gyakorlat, a kiskaput mégis bezárják az őszi módosítások során, mondta a képviselő. Ezzel együtt megvizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a törvénymódosítással a december 24-ét, szenteste napját is munkaszüneti nappá nyilvánítsa a parlament.

Szatmáry szerint még az idén szabályozzák a pihenőidő, a műszakrend és a bérpótlékok kérdését is. A mostani elképzelések szerint a várhatóan január elsején életbe lépő törvénymódosításban úgy határoznák meg a kiskereskedelmi alkalmazottak számára a pihenőidőt, hogy havonta minimum két vasárnapot szabadon tölthessenek a dolgozók, a pihenéssel töltött vasárnapok mellé viszont az előtte lévő szombati napokat is meg kell kapniuk az érintetteknek.

További változás lehet, ha a csomagot megszavazzák, hogy kizárólag egy műszakos munkarendben lehet majd dolgoztatni az alkalmazottakat a kiskereskedelmi üzletekben. Szatmáry szerint erre azért van szükség, mert jelenleg kiszámíthatatlan a heti munkarend a három műszakos rendszer miatt.