Előd
10 °C
16 °C

Kinyírta a Magyar Kéményt a rezsicsökkentés

2016.10.28. 08:05

Az ország egykori legnagyobb kéményseprőcégét, a Magyar Kéményt felszámolja az állam, írja a Világgazdaság. Bár egy magáncégről beszélünk, mégis állami felszámoló van, mert tavaly óta a kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította küszködő vidéki kéményseprőcéget. ennek többnyire főleg annyi értelme van, hogy az állam oszthatja szét a megmaradt vagyontárgyakat a felszámolás során. Illetve a felszámolás során megtudható működési információk is az államnál maradnak.

A Magyar Kémény nagyon érdekes cég, a Somogy megyei állami kéményseprő vállalatból privatizálták, és vezetése tömve volt fideszes és szocialista erős emberekkel. Például jó ideig, Korom Norbert Lajos vezette a magáncéget, aki a hírhedt, Szijjártó-féle pénztemető, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetője volt előtte. Vagy mások mellett 2014-ig ott ült a felügyelőbizottságban Velez Árpád a szocialistáktól, aki egyébként Mesterházy Attila egyik bizalmi embere is az Átlátszó szerint.

Bár eleinte úgy tűnt, hogy a Magyar Kémény megbírja nullszaldó körüli eredménnyel az első rezsicsökkentési köröket, és a piac állami átrendezését, 2015-re már százmilliós nagyságrendű veszteségbe csúszott az egyébként 800 milliós árbevételű cég. 2012-ben még 1,2 milliárd felett volt az árbevétel, de miután a kormány ingyenessé tette a kéményseprést,  a bevételeik kétharmadát elvesztették a cég korábbi közlése szerint.