Hatalmas szívás lehet ez a bírósági döntés az Ubernek

2016.10.28. 18:16 Módosítva: 2016.10.29. 10:07
Szakértők szerint 460 ezer dolgozót érinthet a pénteki bírósági döntés, miszerint nem számítanak egyéni vállalkozónak az Uber sofőrjei. Jelenleg 40 000 sofőrje van a cégnek az Egyesült Királyságban, és majdnem félmillió ember dolgozik app-alapú sharing economy cégeknek - ez a brit egyéni vállalkozók 10 százaléka. Az Uber fellebbez a döntés ellen.

A döntés szerint az Uber sofőrjei ezentúl jogosultak lehetnek táppénzre és minimálbérre. A Britain's General Union (az általános szakszervezeti liga akik beperelték az Ubert) azt ígérte, utánamennek majd más hasonló cégeknek is, ahol papír szerint egyéni vállalkozók, de jogilag inkább a beosztott kategóriába esnek a dolgozók.

A sharing economy egyre növekvő részét teszi ki a piacnak, a szektor szószólói szerint kényelmes és rugalmas modellről van szó, a a szakszervezetek szerint viszont kiszolgáltatottabbak lehetnek az új szektorban keresők - ezért is támadják most a kiemelkedő értékű Ubert.

Nálunk még kevés, Nagy-Britanniában azonban nagyon sok az olyan app, ahová regisztrálhatnak a munkavállalók, a legnépszerűbbek a háztartási szolgáltatásokat nyújtó Handy vagy a szállításra szakosodott Deliveroo, akik ellen a mi taxisainkhoz hasonlóan tüntetést is szerveztek. 

A helytelenül besorolt sofőrök eddig évi 1300 font (több mint 440 ezer forint) táppénztől estek el, és extra 61 fontot kell majd az egészségpénztárba fizetniük.

A brit Uber vezérigazgatója közleményt adott ki, amiben azt írja: csak Londonban több tízezer ember pontosan azért választotta az Ubert, mint kereseti forrást, mert szabadon, rugalmasan akart dolgozni. A cég ezért benyújtja fellebbezését a döntés ellen.  • Tippek
  • Hírek