Varga Mihály szerint sem jó üzlet a letelepedési kötvény

2016.10.28. 13:34

„Azt szeretnénk, ha érdemben hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz. Az elmúlt három év során a magyar államadósság finanszírozásában a körülmények jelentősen megváltoztak, az év végén az államadósság finanszírozásának filozófiáját újragondolja a kormányzat” – mondta Varga Mihály pénteken újságíróknak, a Díj a sikeres vállalkozásokért átadóünnepségén.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a letelepedési kötvények körül megváltoztak a feltételek, ezért változtatni kellene rajtuk. Az ezek után fizetett kamat például magasabb, mint amit más államkötvények után kell fizetni, így ez

a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül.

Varga azt szeretné elérni, hogy változzon meg a letelepedési kötvény kamata, hogy kevesebbe kerüljön az államnak. „Azt gondoljuk, hogy ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változnia kell.”

A miniszter közölte: lehet, hogy egy újabb hitelminősítés után már nem lesz igény ezekre a kötvényekre, ugyanakkor elképzelhető, hogy később újra szükség lesz rájuk.

Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak.