Pál
-1 °C
5 °C

Csak regionális összefogás állíthatja meg a sertéspestist

2016.10.29. 12:37

A vaddisznók közvetítő szerepe, a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelme, ezáltal az emberek közvetlen felelőssége, valamint az illegális sertésszállítások is szerepet játszanak a sertéspestis terjedésében, amelyről nemzetközi megbeszélést tartottak Lengyelországban - írta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szombaton.

A minisztérium szombati, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Varsóban a fertőzött és veszélyeztetett sertésállománnyal rendelkező uniós tagállamok, köztük Magyarország, illetve Oroszország, Ukrajna és Moldova képviselői értékelték az aktuális járványhelyzetet és a legfrissebb tudományos eredményeket.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa hangsúlyozta, a betegség felszámolásához és a továbbterjedés megakadályozásához regionális együttműködésre van szükség. A bizottság tervei között szerepel a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelése.

Az FM szerint a betegség az Európai Unió több tagállamában és számos szomszédos, harmadik országban is jelen van, Ukrajnából Magyarországhoz egyre közelebb jelentenek eseteket. A vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben maradnak, de kulcsfontosságú az állattartók, a vadászok és a vásárlók fokozott figyelme is - írták.