Andy Vajnát a leggazdagabbak közé kaszinózta a kormány

2016.11.02. 17:54

Idén is jól ment a kormányközeli nagyvállalkozóknak, akik közül egyre többen vannak a Forbes 33 leggazdagabb magyarról készült listáján. A magazin listájára például idén először fölkerült a filmügyi kormánybiztos/kaszinótulajdonos és fánkberuházó Andy Vajna, aki 44,9 milliárd forintosra becsült vagyonával a 21. helyet csípte meg a listán.

Ehhez a sikerhez persze az is kellett, hogy a magyar kormány újraossza a kaszinópiacot úgy, hogy Andy Vajna az egyike legyen annak a néhány embernek, amelynek a cégei megkapták az állami koncessziókat, most pedig az online szerencsejátékot is Vajnához terelné a kormány. Vajnán kívül új szereplő még a listán Dunai György, a Kulcsár ügy egyik vádlottja, aki építőipari cégein keresztül 38 milliárd forintos  vagyont halmozott fel. 

Az ország leggazdagabb embere továbbra is Csányi Sándor,

aki dollárban számolva is milliárdos, bár magyarországi vagyona a Bonafarm és az OT Industries gyengébb éve miatt csökkent. Az OTP-vezért/MLSZ elnök szingapúri érdekeltségei viszont 10 milliárd forinttal többet érnek a Forbes szerint. Csányi vagyona így is százmilliárd forinttal előzi a második helyen lévő Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának  vagyonát. Növelte viszont a vagyonát a kormánnyal jóban lévő üzletemberek közül 

  • az ötödik helyen lévő Széles Gábor Videoton-vezér és médiatulajdonos, 
  • 48,5 milliárdos vagyonával a huszadik helyen lévő, az agráriumtól az építőiparon át egyre több területen megjelenő Garancsi István,
  • és az újság és tévévásárlást fontolgató Mészáros Lőrinc építőipari és agrárvállalkozó és  felcsúti polgármester, aki 35,6 milliárdra becsült vagyonával a 28. a listán.

Azért olyanok is vannak a listán, akik nincsenek olyan jóban az állammal és annak vezetőivel. A negyedik helyére emelkedett például Gattyán György, akinek online pornóra épülő cégcsoportja végre lezárhatta a NAV-val folytatott, évekig húzódó perét. A Docler Holdingot azzal vádolta NAV, hogy 50-60 milliárd forintnyi áfa megfizetését kerülte el a cég azzal, hogy a Live Jasmin üzemeltetését egy portugál cégre bízta. 

Bár vagyona az Orbánnal való látványos szakítás után csökkenni kezdett, Simicska Lajos 55 milliárd körüli vagyonával még mindig a leggazdagabbak között van, a 16. helyen. Igaz a korábbi főoligarcha médiaportfóliója egyre rosszabbul teljesít, a kormány plakátellenes tervezete pedig végleg kicsinálná a reklámipari érdekeltségeit, a Közgép még mindig hozza  a pénzt.

Szintén egyre csökkenő vagyonnal tartja magát a listán Leisztinger Tamás, akinek az agrárérdekeltségei alól kihúzták a földet az állami földárverések, a cégei egy részébe pedig Garancsi Istvánhoz köthető emberek vásárolták be magukat. Leisztinger vagyona a Forbes szerint 65,3 milliárd forintot tesz ki, amivel 14. a 33-as listán.