Varga: Többet senkinek sem kell adóbevallással tördőni

2016.11.02. 10:23

Az egyéni vállalkozókon, az őstermelőkön és az áfafizetésre kötelezetteken kívül mindenkinek adott lesz a lehetőség, hogy a NAV készítse el számára az adóbevallását. Tehát elméletben nem kell majd többet bénázni a kiismerhetetlen adóbevallási táblázatokkal az 1990-es évek elejének informatikai színvonalát idéző adóhatósági keretprogramban. Legalábbis ezt ígérte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a pénteki törvénymódosítás-cunami kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

Erre az NGM által a múlt héten benyújtott adótörvény-módosítás ad lehetőséget, amely szerint a NAV minden olyan magányszemélynek megcsinálja a bevallását, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást vagy azt a munkáltató nem vállalta.

Varga a sajtótájékoztatón amellett, hogy ismertette a törvénymódosítások főbb pontjait (amit mi már itt megtettünk pénteken), beszélt az ország versenyképességének állásáról, illetve a letelepedési kötvényes biznisz jövőjéről is.

Előbbivel kapcsolatban azt mondta, az a cél, hogy a közterhek, illetve az adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkentésével

Magyarország elérjen oda, ahol nemzetközi felmérések szerint Szlovákia és Lengyelország tart.

A járulékcsökkentéssel kapcsolatban viszont leginkább kitérő válaszokat adott, azt mondta, ő szeretne jelentősen vágni a terheken, de erről még egyeztetni kell. A versenyképesség javításáról, a járulékcsökkentésről és bérfelzárkóztatásról a munkavállalókkal és a munkaadókkal is egyeztetni tervez a kormány.

Viszont az egy előremutató dolognak tűnik, hogy a teljesen értelmetlen közmunka helyett a szakmával nem rendelkezőket képzési programokra akarják becsatornázni. A közmunkaprogramot pont azért is bírálták sokan, mert nem segíti az embereket visszajutni a munkaerőpiacra, a képzés ezzel szemben sokkal jobb esélyeket ad nekik a munkakereséshez.

A letelepedési kötvényekről pedig elmondta: az eddig az NGM szerint hatékony eszköz volt arra, hogy jelentős külső kibocsátások nélkül devizaforrást vonjon be a magyar állam finanszírozásába. Azonban mára "nyilván a környezet megváltozott", ezért mindenképpen jelentősen fog változni ez a konstrukció. Már csak azért is, mert azóta felminősítették Magyarországot, és így a piacról is könnyebben és olcsóbban jut pénzhez.

Varga Mihály szerint azt még nem dőlt el, hogy mi lesz a program sorsa, azaz hogy kivezetik-e a letelepedési kötvényeket vagy megtartják valamiféle más konstrukcióban. Erről a jövőben születik majd kormánydöntés.