Jót panamázhatott egy ciprusi cég a gazdasági bizottság kavarása miatt

2016.11.07. 16:43

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfőn egyhangú szavazással döntött arról, hogy visszavonja múlt szerdai döntését, amely az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég működési területét terjesztette volna ki - írja az MTI. Nem kizárt, hogy ez az egy hét pont elég volt a múlt szerdai döntéssel jól járó cégnek, hogy egy csomó pénzt csináljon.

A bizottság ülésén Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke elmondta: már múlt héten szerdán jelezte, hogy új ülést hívnak össze, mivel a kormányzat részéről több nyilatkozat elhangzott arról, hogy a kormány az egész letelepedési kötvény feltételrendszerének megváltoztatását, illetve az államadósság finanszírozásának újragondolását tervezi.

Az Mno.hu cikke szerint a Bánki Eriket helyettesítő Czomba Sándor, a testület alelnöke a letelepedési kötvények forgalmazásával megbízott Migrat Immigration Asia Ltd. (MIA) kérelmét az "Egyebek" napirendi pontba rejtve tolta át a bizottsági ülésen.

A kérelem alapján a ciprusra bejegyzett, a letelepedési kötvények forgalmazásával megbízott Migrat Immigration Asia Ltd. (MIA) szerette volna megszerezni az engedélyt ahhoz, hogy az adóparadicsomnak tartott Seychelle-szigetek állampolgárainak és cégtulajdonosainak is árulhasson magyar letelepedési kötvényt. A lap cikke szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy hét alatt a kötvényprogramban részt venni kívánó offshore vállalatok tulajdonosainak elintézzék a magyar letelepedési engedélyt.

A lap szerint ezt a gyanút erősíti Bánki Erik indoklása is, hiszen a letelepedési kötvények visszavonásáról nem egy hete, hanem már több mint egy hónapja van szó.

Tóth Csaba (MSZP), a bizottság alelnöke azt indítványozta, hogy a letelepedési kötvényt forgalmazó összes cég forgalmazói engedélyét függesszék fel. Szakács László (MSZP) ehhez kapcsolódva elmondta, úgy tűnik, hogy a letelepedési kötvények ügyének folyamatos említésével a gazdasági bizottságban egyfajta marketing tevékenység folyik.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) élesen bírálta a bizottság múlt heti döntését, "hazaárulásnak" nevezte azt, hogy a testület a kormánypárti többség szavazatával az egyik forgalmazó cég tevékenységének kiterjesztéséről határozott. Z. Kárpát elmondta, a forgalmazó vállalkozások között "gyalázatos cégek" is vannak, ráadásul az komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelent, hogy Irak területén is lehet ilyen kötvényt forgalmazni. Ő is javasolta, hogy még hétfőn függesszék fel az összes forgalmazói engedélyt. 

A bizottság kormánypárti képviselőinek többségi szavazatával elvetették Tóth Csaba javaslatát.