Tiborcz újra állami pénzek közelébe került

tiborcz-istván b
2016.11.07. 11:56

Bár másfél éve Tiborcz István, Orbán Viktor veje eladta a közbeszerzéseket nyerő cégeit, hogy neve ne kerüljön összefüggésbe állami tenderekkel, augusztusban részesedést szerzett egy közbeszerzéseken rendre jól szereplő cégcsoport egyik cégében, a WHB Ingatlan Kft.-ben, írja a Direkt36.

A WHB Ingatlan önmagában nem indult még közbeszerzéseken és nincs direkt kapcsolata közpénzből fizetett beruházásokhoz. A cég társasházak építésével és ingatlanok eladásával foglalkozik.

Tiborcz már korábban is üzletelt a WHB-vel: amikor tavaly áprilisban eladta azokat a céges érdekeltségeit, amik közbeszerzéseken is indultak, a vidéki városok közvilágításának felújítására kiírt tenderek egymás után nyerő Elios Zrt. felét birtokló cégét a WHB fő tulajdonosa, Paár Attila egyik érdekeltsége, a WHB Befektetési Kft. vette meg.

Tiborcz egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a terve a céggel, amiről annyit lehet tudni, hogy az utóbbi időben Sopronban és Győrben végzett beruházásokat, tavaly pedig 7,9 millió forintos bevétel mellett 2 millió forintnyi profitot termelt. Az ezt megelőző négy évben 33 és 88 millió forint közötti árbevétele volt a cégnek.

Tiborcz új cége a WHB csoport tagja, aminek a központi cége a West Hungária Bau Építőipari Kft., ami tavaly 25 milliárd forintos forgalom mellett 2,2 milliárd forintnyi nyereséget termelt. A West Hungária Bau az utóbbi években sorra nyerte a közbeszerzéseket, például részt vettek a a Várkert Bazár felújításában, az új MTK-stadion építésében és a Tüskecsarnok befejezésében is.

Egy augusztusi nyilatkozat alapján jelenleg is dolgoznak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új oktatási épületén, a Nemzeti Lovardán, de Izsákon és Dunakeszin is iskolát építenek, illetve a győri Széchenyi István Egyetem új épületein is dolgoznak. A West Hungária Bau volt a József nádor téri mélygarázsépítés kivitelezője is.

Tóth Csaba, a WHB Ingatlan Kft. ügyvezetője a Direkt36 kérdésére azt írta, a WHB Ingatlan Kft. létrehozása óta csak ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, tehát tevékenysége elkülönül a a West Hungária Bau Kft. generálkivitelezői munkáitól, de olyan előfordult már, hogy a WHB Ingatlannak bedolgozott a West Hungária Bau a saját beruházásainál.