Matolcsy: 2031 előtt nem lesz nálunk euró

2016.11.08. 12:32

Úgy 15-20 év múlva érjük majd utol a nyugatot, vagyis akkor lesz a magyar egy főre jutó GDP az uniós átlag 100 százaléka, és akkor bevezethetjük az eurót - ezt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Matolcsy György jegybankelnök. 

Az MNB elnöke azt mondta a lap újságírójának, hogy az euró "pillanatnyilag nem nagyon vonzó", és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően bevezeti majd az eurót, de nem siet ezzel a lépéssel. Az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat, de van egy nem hivatalos, "hallgatólagos előfeltétel" is, az, hogy érjük utol az uniós átlagjövedelmeket. Matolcsy szerint most 68 százalékon állunk, így legkorábban 2031-re jöhet a magyar euró. 

Matolcsy arról is beszélt, hogy szerinte az unió menekültpolitikája felelős a tagállamok gazdasági gondjaiért, mert csökkentik az EU stabilitását és így rontják az unió verseny- és reformképességét. A jegybankelnök úgy látja, hogy a "sikertelen és népszerűtlen" menekültpolitika miatt sok politikus befolyása gyengül az európai intézményekben és tagállamokban, és ezért nem tudnak többséget szervezni a gazdaság-, pénzügy-, a munkaerő-piaci és a szociálpolitika szükséges átalakításához, emiatt pedig "Európa nem halad előre a strukturális reformokkal, kontinensünk már nem versenyképes Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben". Matolcsy éppen ezért úgy látja, hogy 

nem Magyarország veszélyezteti az EU-t, hanem Brüsszel

- legalábbis ezt a címet adta a cikknek a német lap újságírója.

Az MNB elnöke 2016-ra és 2017-re  körülbelül 3 százalékos GDP növekedésére számít, ami szerinte csaknem a kétszerese lesz a németországi és az euróövezeti növekedésnek. Azt is elmondta, hogy véget ért a kamatcsökkentés időszaka, de az MNB továbbra is fenntartja a nem hagyományos pénzpolitikai lépések lehetőségét.