Matolcsy szerint nem szabad válaszolnia a lakásügyeiről szóló kérdésekre

2016.11.08. 08:08

A Világgazdaság kérdésére sem volt hajlandó cáfolni Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy egy várkerületi luxuslakásban lakott, amit sajtóhírek szerint az UniCredit Bank első emberétől kapott használatra, miután elismerte a beosztottjával folytatott viszonyt, és elköltözött a feleségétől. 

lapnak adott interjúban Matolcsy azt ismételte, amit a parlamentben korában már elmondott, tehát hogy az azóta beszántott Népszabadság erről szóló cikke egy 2014 augusztusa óta tart blöffsorozat és egy tudatos lejáratókampány része volt.

"Feltétlenül nem szabad válaszolnia a jegybank elnökének egy olyan újsághírre, amely nagyon sok valótlan, hamis, blöffnek bizonyuló állítás után érkezik. Ugyanaz a blöffsorozat. Ön egy újságcikkre hivatkozva feltesz nekem egy magánéletemet érintő kérdést, amelyet az Országgyűlés plenáris ülésén megválaszoltam" - mondta Matolcsy, és hozzátette, hogy az átmenetileg használt ideiglenes lakcím nem számít közérdekű adatnak, a magánéleti változás pedig semmilyen módon nem befolyásolja a jegybank szakmai tevékenységét.

Részemről ezt a kérdést lezártnak tekintem

- tekintette ezzel lezártnak ezt a kérdést.

Az Európai Központi Bank levelével kapcsolatban, amiben Mario Draghi EKB-elnök aggályosnak nevezi azt, hogy a jegybank alapítványai az Államadósság Kezelő Központtól vásároltak állampapírokat, Matolcsy azt mondta, az alapítványok már elkezdték eladni ezeket az eszközöket.

Az interjúból az is kiderül, hogy:

  • 2018–19-ig is fennmaradhat az MNB laza monetáris politikája, amit 2013 márciusa óta folytat, de az elmúlt évekhez képest kisebb hatású jegybanki beavatkozásokra kell csak számítani,
  • a jegybank nem törekszik arra, hogy 310-nél erősebb forint-euró árfolyam esetén gyengítse a forintot, mert "nincs eredmény- és árfolyamcélja".
  • És hogy versenyképességi fordulatra van szüksége a magyar gazdaságnak, itt pedig elsősorban arra van szükség, hogy a kormány lépjen. "Az államháztartási hiány ugyan nem mehet 2,4 százalék fölé, de 2,4 százalékig mi azt javasoljuk, hogy ebben az évben és a következő évben is nyugodtan vigye fel a hiányt, és ott költsön, ahol versenyképesség-javulás lesz belőle" - mondta Matolcsy.