Rekordalacsony nyugdíjemelés jöhet jövőre

2016.11.08. 18:53

Ha megszavazzák azt a kormányzati előterjesztést, amely kedden került fel a kormány.hu-ra, akkor 2017-ben 0,9 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak. Ez egyben új rekordot is jelentene, mert ilyen alacsony még sosem volt a nyugdíjemelés. Összehasonlításképpen idén 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

A hvg.hu által kiszúrt előterjesztés szerint, a rokkantsági járadék mértéke 34785 forintra nőne, a tervezet véleményezésére pedig mindössze két napot hagyott az EMMI.

Az emelés részben azért ilyen alacsony, mert gyakorlatilag nincs infláció az országban, így nincs mihez hozzáigazítani a nyugdíjakat. Az elmúlt években viszont a kormány rendre túltervezte az inflációt a nyugdíjemelésnél, vagyis az infláció egyszerű követésénél nagyobbat emelt.

Most viszont úgy tűnik, hogy a kormány már nem akarja egy kis extrával meglepni a nyugdíjasokat, és csak annyival emel, amennyivel muszáj, hogy ne csökkenjen a nyugdíjasok vásárlóereje, amihez most nagyon kevés is elég. 

Sőt, a kormány most még kicsit alul is lövi az inflációs várakozásokat, például a Magyar Nemzeti Bankét, amely 2,3 százalékos pénzromlást vár jövőre. Ha pedig a jegybank, és nem a kormány becslése jön be, akkor még csökkenni is fog a nyugdíjak értéke.