Ezt senki sem várta: Trumpra erősödtek a tőzsdék

2016.11.09. 22:25

Amikor helyi idő szerint kedden este kezdett világossá válni, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, először hatalmasat zuhantak a pénzpiacok, az amerikai határidős kereskedés 4-5 százalékos veszteséggel ment, az ázsiai tőzsdeindexek vastag mínuszokban nyitottak. 

Azonban szerda délutánra nemhogy stabilizálódott a helyzet, egyenesen pluszban zárták a kereskedést az Egyesült Állam legfőbb tőzsdei mutatói. A legfőbb iparvállalatok eredményét összesítő Dow Jones Industrial Average 1,4 százalékot, a New York-i tőzsdén jegyzett 500 legnagyobb cég részvényeinek teljesítményét átlagoló S&P 500 1,1 százalékot, a technológiai cégek Nasdaq kompozitindexe pedig szintén 1,1 százalékot erősödött.

A magyarázat, hogy a befektetők arra számítanak: Trump erősen bizniszpárti elnök lesz, és gazdaságpolitikája jót fog tenni majd a vállalatok nyereségének. A republikánus elnökjelölt gazdasági programjáról itt írtunk részletesen, a lényeg belőle az, hogy hatalmas adócsökkentést és a gazdasági tevékenységek állami szabályozásának radikális visszafogását ígérte.

Az egyetlen probléma vele, hogy ez hatalmas lyukat ütne az amerikai költségvetésbe. Ezt a lyukat Trump szerint a felpörgő gazdasági növekedés miatt képesek lesznek betömni, de korábbi független számítások szerint ez erősen kétséges. Mindenesetre úgy tűnik, a Wall Street bízik a manhattani milliárdosban.