Orbán: A tankönyvek szerint lehetetlen, mi megcsináltuk

2016.11.10. 12:49

Lezárult Magyarországon az a gazdaságfejlődési korszak, amelyben a versenyképesség elsősorban az olcsó munkaerőből fakadt. Az országnak és egész Közép-Európának szembe kell néznie a "bérnyomás" jelenségével, azzal, hogy a politikai valóság és a gazdaság fejlődése magasabb béreket követel, mondta Orbán Viktor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján az MTI szerint.

Orbán szerint viszont növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból. Tovább kell egyszerűsíteni a társasági adó rendszerét, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell, ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni, és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el.

Támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásainak emelését, csökkenteni kell az állami bürokráciát, versenyképesebb munkaerőre, versengő bankrendszerre, versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség, ismételte a miniszterelnök a már több évtizede napirenden lévő terveket.

Bár Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke korábban rámutatott, a magyar bankrendszer leszakadt a régióról az utóbbi években, Orbán szerint a magyar bankrendszer "jó állapotban van, a korábbi évek nagyon nehéz, hosszú árnyéka eltűnőfélben van", a szektor jövedelmet termel. Hozzátette viszont, hogy a hatékonyság és az új technológiák alkalmazása területén még le van maradva a világ élvonalától.

Orbán azt állítja, hogy "a tankönyvek szerint" lehetetlen egyszerre költségvetési fegyelmet tartani, növelni a foglalkoztatást, csökkenteni az adósságot, és növelni a GDP-t, ez Magyarországnak mégis sikerült, mert "szakított a régi beidegződésekkel."

Szerinte nem igaz, hogy a kormány populista, nem nevezhető populistának egy olyan politika, amely hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.

Ugyan korábban a kormány nem tulajdonított túl nagy jelentőséget "a válság idején leszerepelt" hitelminősítők "jelentőségüket elvesztő" döntéseinek, Orbán mostani beszédében november 4-ét egyenesen "jelképes gazdaságtörténeti napnak" nevezte.

Azt mondta, hogy a Moody's aznapi felminősítő döntésével "most már az elemzők teljes köre elismeri, hogy a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitika sikeresen stabilizálta a gazdaságunkat."