29 milliós bírság a KDB banknak

2016.11.11. 10:53

A Magyar Nemzeti Bank 29 millió forintra bírságolta a KDB Bank Európa Zrt.-t különféle hiányosságok miatt - írja az az MNB pénteki közleményében.

A jegybank hivatalból indított átfogó ellenőrzés keretében vizsgálta a KDB Bank tevékenységét 2013. december 31-től mostanáig. A vizsgálat többek között a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére - ezen belül az ügyletminősítésre, a fedezetértékelési és - rögzítési gyakorlatra -, a tőkekövetelmény-számításra vonatkozóan állapított meg hiányosságokat. Ezeket részben a korábbi felügyeleti határozatban már kifogásolták, de a bank nem szüntette meg őket.

Emellett problémák voltak az informatikai és nyilvántartási rendszerek, valamint a számviteli eljárások terén is. Megállapították, hogy a KDB Bank tevékenysége során nem tartotta be maradéktalanul a belső ellenőrzésre, szabályozásra és szervezeti működésre, valamint a pénzmosás elleni védekezésre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A feltárt jogsértések ügyfél-érdeksérelmet nem okoztak, és nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a bank megbízható működését - írta a jegybank.

Az MNB 29 millió forintos büntetést szabott ki, és határidőt szabott a KDB Banknak a feltárt hiányosságok megszüntetésére.