Az amerikaiak nagyon rápörögtek Paks II.-re

2016.11.11. 15:42

Az amerikai General Electric arra készül, hogy indul és győzni is fog a Paks II. atomerőmű gőzturbinaszigetére kiírandó pályázaton, ezért már toborozza és szűri lehetséges magyarországi beszállítóit – írja a Világgazdaság.

A két új, egyenként 1200 megawattos és 2024-ben átadandó blokkot a Roszatom építheti fel a 2014 végén kapott megbízás alapján, és eddigi gyakorlata szerint az orosz társaság maga szállítja majd a létesítmény nukleáris részeit. Azonban az egyéb berendezéseket jellemzően külső beszállítóktól veszi, és ezek közül a gőzturbinák a legfontosabb és legdrágább darabok.

A GE a finnországi Pyhajoki mellett létesítendő Hanhikivi 1 atomerőműnek is szállít, amely a Paks II.-höz hasonló, orosz tervezésű lesz. Az oda eladott turbinasziget árát azonban nem árulta el a Világgazdaság kérdésére a GE terveiről tartott sajtóbeszélgetésen Joerg Bauer, a társaság magyarországi tevékenységét összefogó elnöke. Annyit közölt, hogy egymilliárd dollárnál kisebb összegről lesz szó. (Paks II. költségeinek felső határa 12 milliárd euró az eddigi közlések szerint.)

A magyarországi elvárás az, hogy a beruházás értékének 40 százalékát helyi cégek adják. A GE erre készülve kezdte meg a lehetséges beszállítók felmérését, de emellett azt is tervezi, hogy veresegyházi gázturbinagyárát kibővíti és felfejleszti, hogy az képes legyen alkatrészeket gyártani a Paksra szánt turbinákhoz. 

A majdani tenderen a GE-nek – vezetői várakozásai szerint – a Siemensszel kell majd megvívnia. A cég egyébként jelenleg mintegy tízezer főt foglalkoztat Magyarországon, 12 gyára és számos telephelye van itt.