Trump miatt lőttek a legnagyobb EU-USA biznisznek

2016.11.11. 14:31

Már eddig is recsegett-ropogott, de Donald Trump megválasztásával végső soron akár keresztet is lehet vetni az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi és befektetési egyezményre. Legalábbis ez olvasható ki az ügyért felelős Cecilia Malmström uniós biztos szavaiból, aki arra számít, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye miatt a tárgyalások határozatlan idejű szüneteltetésére lehet számítani Brüsszel és Washington között.

Most, hogy az új amerikai elnököt megválasztották, "nem lehet tudni pontosan, mi következik", de az biztos, hogy bizonytalanná vált a megállapodás sorsa – mondta Malmström az MTI szerint pénteken.

Csütörtökön ugyanezt mondta az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is, ő arról beszélt: nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére.

Arról, hogy miért akadt meg a TTIP, na meg hogy miről szól ez az egész, itt írtunk hosszabban. Röviden arról van szó, hogy ez lenne minden idők legjelentősebb szabadkereskedelmi és befektetési megállapodása, de pont ebből fakadóan merőben új módon az üzleti szabályozás harmonizációjára is kiterjedne, ami miatt jobbról és balról is erősen támadják.

Viszont az EU, Angela Merkel német kancellár és még sokan mások szerint a dolog jót tenne Európa versenyképességének, és munkahelyeket teremtene, amire ugyebár elég nagy szükség van a kontinensen.

Az EU egyébként is fél Trumptól, hogy mi okuk van erre, arról itt írt az Eurológus.