Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Baromfi-tömeggyilkosság Németországban a madárinfluenza miatt

2016.11.12. 18:12

Madárinfluenza jelenlétét mutatták ki egy második helyszínen is az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban, a dán határ melletti Flensburgban - írja az MTI a német szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (FLI) vizsgálatára hivatkozva. A vírus Magyarorságon, Ausztriában és Svájcban is terjed. 

A madárinfluenza rendkívül fertőző H5N8 altípusának jelenléte Németországban először Lübeck-Travemünde térségében bizonyosodott be egy kisebb pulykatelepen pénteken. A gazdaság teljes állományát leölték, és körülötte 3 kilométer sugarú védőkörzet kialakítását rendelték el. Egyelőre nem világos, hogy a flensburgi zárt baromfitelepre hogyan juthatott be a madárinfluenza, az FLI szakértői csoportot küld a helyszínre nyomozni. A telepen tenyésztett összesen 30 ezer csirkét levágták.

Pénteken Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban is kimutatták a vírus jelenlétét egy baromfitelepen Greifswald térségében. Az agresszív H5N8 altípus már Baden-Württembergben és Bajorországban is megjelent. A járvány terjedése miatt Christian Schmidt német szövetségi gazdasági miniszter válságstáb felállítását rendelte el, a német baromfitenyésztők szövetsége (ZDG) pedig kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására.

A vándormadarak által elindított jelenlegi, kontinenseket átszelő, emberre nem, de a baromfiállományra rendkívül veszélyes fertőzési hullám már Ausztriára és Svájcra is átterjedt. Egy ausztriai pulykatelepen pénteken mutatták ki a vírus jelenlétét, az ott tenyésztett 1100 állatot elpusztították. Szombaton a környék egy másik településén is bizonyítást nyert a vírus jelenléte egy baromfitelepen, itt 4 ezer állatot kell elpusztítani.

Svájcban a Boden-tó után a Genfi-tó mellett is megjelent a madárinfluenza: Lausanne kikötőjében egy kimúlt kontyos réce és egy elpusztult dankasirály szervezetében mutatták ki a kórokozót. A svájci szövetségi élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hivatal (BLV) szombaton elrendelte az ellenőrzött területek kiterjesztését, és fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe a vadmadarak által látogatott térségekben, főként a nagyobb tavak környékén.

Magyarországon a hét elején Békésben, majd Bács-Kiskunban is felütötte a fejét a vírus, már több mint 10 ezer baromfit öltek le miatta, és nyolc országban van importtilalom az érintett megyékből származó baromfira.