Hatalmas trágyagondok vannak nálunk

2016.11.15. 15:30

Három gond biztosan van a magyarországi gazdák nagy átlagával:

  • hiányoznak a mezőgazdasági ismeretek,
  • hiányzik a tőke,
  • és hiányzik a tudatosság is,

derült ki a Magro.hu földrajzi területre és hektárméretre is reprezentatív trágyafelmérésből. Persze ezek nem különálló tényezők, hiába jönne például még végtelen tőke, ha meglévő erőforrásokkal is nagyon sokan rosszul gazdálkodnak. 

A felmérésből az derül ki, hogy magyarországi gazdák tizede nem tudja, hogy milyen talajtípus van a földjén. 40 százalékuk pedig egyáltalán nem ismeri a saját szántóföldjének az adottságait, nem tudják mennyi a földjük nitrogén-, foszfor- vagy káliumellátottsága. Többségük sem foszfort, sem káliumot nem juttat a földnek egy termesztési ciklus során. Míg nálunk az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás 65-70 kilogramm körül alakul, addig a gabonatermesztésben élen járó termelők jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki.

Sőt egy százalék (ami több száz gazdát jelenthet minimálisan) semmilyen tápanyagutánpótlást, trágyáztatást nem végez a felmérés szerint. A gazdák negyede nem végez őszi alaptrágyázást se a kalászosoknál.

Így nem csoda, ha a sokkal kevesebb termés lesz az eredmény. 

 

Az oldal szerint ezért ezért a Nagy Trágyázási Felmérés alapján kiemelten fontos, hogy a magyar gazdák többet tanuljanak a mezőgazdaságról. "Semmi okunk arra, hogy mindent ugyanúgy csináljunk, ahogy eddig" – mondta még Németh István, az oldal agrárszakértője.