Moszkva-barát üzletember magángépén jött Budapestre az EU volt energiaügyi biztosa

2016.11.15. 15:46

A remek moszkvai politikai kapcsolatokkal bíró és a Paks II. projekt összehozásában nagy szerepet játszó német üzletember, Klaus Mangold magánrepülőgépén jött Budapestre Günther Oettinger EU-biztos – írja a 444. Az utazás még májusban történt, de Oettinger csak november elején ismerte el Jávor Benedek európai parlamenti képviselő kérdésére, hogy tényleg Mangold gépével utazott Budapestre egy, a vezető nélküli autókról szóló konferenciára, mert állítólag nem volt olyan járat, amivel ideért volna időben. Budapesti útjára a repülőgép tulajdonosa, Mangold úr is elkísérte az EU-biztost.

De miért érdekes ez az egész?

Oettinger és Mangold májusi látogatásakor találkozott Orbán Viktorral is, akivel a 444 értesülései szerint a Paks II. beruházás helyzetéről is tárgyaltak, bár ezt az EU-biztos tagadja. Az akkori pletykák szerint Oettinger Brüsszel, Mangold pedig Moszkva felé közvetíthette, miről volt szó a megbeszélésen.

Günther Oettinger ugyan 2014 óta a digitális fejlesztésekért felel a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban (ezért is érdeklik annyira az önvezető autók), de előtte, Barroso bizottságában még az energiaügyekkel foglalkozott. Ilyen minőségében például ő volt az, akinek vezetése alatt az Európai Bizottság 2013-ban előzetes hozzájárulását adta, hogy az oroszok bővíthessék a paksi atomerőművet. Igaz, most már nem ő kezeli az energetikát a bizottságon belül, de még mindig van annyi tapasztalata és kapcsolata, hogy segíthessen eloszlatni Brüsszel aggályait a beruházással kapcsolatban.

Klaus Mangold pedig a Rotschild Bank német társelnöke, annak a banknak, amely azt a tanulmányt írta a Paks II. beruházás gazdasági megtérüléséről, amelyet a kormány azóta is lobogtat minden egyes alkalommal, amikor valaki megkérdőjelezi, hogy jó ötlet-e ez a beruházás. Mangold a 444 információi szerint kezdetektől érdekelt a paksi bővítésben, sőt, egyes német híresztelések szerint egyenesen tőle származik az üzlet egész ötlete.

A bankár 2012-ben Orbán Viktorral is tárgyalt Budapesten, a kormány akkori beszámolója szerint „a magyar–német és a magyar–orosz gazdasági kapcsolatok helyzetét” tekintették át, különös tekintettel az energetikai és a finanszírozási kérdésekre. A 444 szerint ez valószínűleg azt jelenti, hogy Orbán és Mangold már akkor a paksi bővítésről beszélhetett.