Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elképesztően szegények a szomszédjaink

2016.11.16. 15:22 Módosítva: 2016.11.16. 15:27

Messze nem éri el a szerbiai családok jövedelme azt a szintet, amennyire a normális átlagos életfeltételek biztosításához szükségük lenne. Az alapvető költségeken túl semmi másra nem marad pénzük – legalábbis a szerb statisztikai hivatal adati alapján, amelyeket a Napi.hu szemlézte.

Ezek szerint Szerbiában átlagosan 45 ezer dinárt (112 ezer forint) keresnek az emberek. Ennek megfelelően egy család átlagosan havi 90 ezer dinárral gazdálkodhat, ám sokaknak ennél is jóval kevesebb pénzből kell kijönniük.

Egy háromtagú család átlagos színvonalú élhetéhez, amely magában foglal egy legalább 60 négyzetméteres lakást, autót, nyaralási lehetőséget, több mint 115 ezer dinárra van szükség. Ettől általában nagyon messze vannak Szerbia lakói

Egy ilyen család fogyasztói alapkosara mintegy 68 ezer dinár kiadást tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ennyi pénzre van szükségük ahhoz, hogy fedezni tudják az alapvető élelmiszerek költségeit, az öltözködést és a rezsit.

A nagy kiadások miatt az emberek gyakran vesznek fel hitelt vagy kölcsönkérnek valamelyik ismerősüktől, de emiatt pedig a törlesztőrészletek költségei is nőnek – írja  a Napi.hu.