Nem tudni, mennyi pénzt kaszál az Erzsébet Utalványforgalmazó

2016.11.16. 08:50 Módosítva: 2017.03.29. 07:23

Nem számítanak publikus adatnak az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. pénzügyei, pedig évente milliárdok folnyak be a céghez különféle jogcímeken - írja a Magyar Nemzet. 

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában álló cég hasznából finanszírozzák a rászoruló gyerekek üdültetését nyaranta 2012 óta, ami 5 és 10 milliárd forint közötti összeget jelent, de a lap számításai szerint ennél jóval több keletkezhet az Utalványforgalmazónál évente. A cég bevétele több tételből áll össze:

  • a munkáltatók két százalékos szolgáltatási díjat fizetnek az Erzsébet-utalványokért;
  • az elfogadóhelyek a pénzre váltáskor öt százalékot fizetnek beváltási díj címen;
  • tiszta haszonként jelennek meg a rendszerben a be nem váltott utalványok, amelyek akár 10 százalékot is kitehetnek;
  • és a cég legálisan befektetheti a bevételéből származó összeget, az üdülési csekknél az ebből származó összeg több milliárd forint volt. 

A lap becslései szerint a fentiekből előálló bevétel tízmilliárdos nagyságrendű tétel, ami nem tűnik túlzónak, ha azt nézzük, hogy 2015-ben több mint 140 milliárdért vásároltak utalványokat a munkáltatók. A cég pénzügyi adatai ennek ellenére nem tekinthetők meg, csupán a minden vállalkozás számára kötelező éves beszámolót kell leadniuk május végén.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 2015-ös beszámolója szerint - amely 10 milliárdos árbevételt tüntetett fel - az Erzsébet Programban állami támogatásokból, valamint az MNÜA ráfordításaiból a négy év alatt összesen 600 ezer ember, köztük 400 ezer gyerek üdülhetett.