Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Annyira korrupt volt a JPMorgan, hogy hivatalos programja volt a megvesztegetésre

2016.11.17. 19:30

260 millió dolláros büntetést kapott a JPMorgan, mert kínai befolyásos emberek, politikusok gyerekeit foglalkoztatta, cserébe azért, hogy zsíros megrendeléseket kapjon. A bank az első komoly áldozata annak a törvénycsomagnak, amely tiltja, hogy amerikai cégek pénzt, vagy egyéb előnyöket kínáljanak fel kedvező üzleti ajánlatokért cserébe.

A CNN tudósítása azt is megjegyzi, hogy a megvesztegetés olyannyira része volt a bank működésének, hogy külön programot is létrehoztak a bonyolítására. A "Fiúk és lányok" programban a kínai elit gyerekeinek biztosítottak jól fizető állásokat, későbbi kedvező üzleti ajánlatok reményében. A kínai funkcionáriusgyerekek esetében nem volt elvárás sem a hozzáértés, sem a megfelelő iskolázottság, állapította meg a vád.

Egy idézett eset szerint 2009-ben egy kínai állami vezető kérte fia elhelyezését a cégnél, hogy egy állami beruházásban szerephez juttassa a bankot. A gyereket a bank New Yorkba reptette, ahol azonban hiába próbálta elhelyezni, mivel nem értett a felkínált feladatokhoz.

A modell hét éven át mégis sikeresen működött. Ezalatt 100 lelkes fiatalnak biztosítottak állást, amely 100 millió dollár bevételhez juttatta a céget.

Érdekes, hogy a jelentős büntetés mellett a bank egyetlen vezetőjét vagy munkatársát sem fogták perbe. A JPMorgan kijelentette, hogy a gyakorlata elfogadhatatlan, és már 2013-ban leállította a korrupciós programot.

A bank helyzete további korrupciós ügyek, és további jelentős büntetések miatt sem biztató. Mindez azonban nem akadály a JPMorgan vezetője, Jamie Dimon előtt, akit egyre gyakrabban emlegetnek a Trump-adminisztráció lehetséges államkincstári vezetőjeként.