Dániában üldözik, Romániában terjeszkedik az Uber

2016.11.18. 18:42

Dániában a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az Uber használata a díjazása alapján inkább tekinthető illegális taxitevékenységnek, mint közösségi fuvarmegosztónak - írja a The Local.dk. Az Uber elleni harc nem új keletű, ugyanis a most bíróság előtt álló hat sofőrt még júliusban mondta ki bűnösnek a bíróság, azonban most péntekig kellett várni az első ítéletre. További 50 sofőr ellen indítottak eljárást. 

Elsőként egy 28 éves férfit 6000 dán korona (közel 250 ezer forint) megfizetésére ítélte ma a bíróság. Következő lépésben azt fogják vizsgálni, hogy a sofőrökön kívül mennyire tudnak magának a san francisco-i székhelyű cégnek nekimenni. "Mivel a legfelsőbb bíróság döntött az ügyben, és a személyszállítással kapcsolatos törvényt sértik, erre minden esély megvan" - mondta Rikke Jensen ügyész.

Az Uber szóvivője Oliver Carra csalódottságát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Szerinte az, hogy több mint 300 ezer ember letöltötte az alkalmazást, azt mutatja, hogy igény van a szolgáltatásukra és hogy politikailag is elfogadható és integrálható lesz a szolgáltatásuk. 

Mindenközben Romániában Kolozsvár után két újabb erdélyi városban is elindul az Uber. November 17-étől a Brassóban, majd jövő év elejétől Temesváron elérhető lesz a szolgáltatás.

A román hatóságok jelenleg egy olyan törvényjavaslat kidolgozását készítik elő, amely szabályozná az országban a közösségi személyszállítás piacát.