Meghátrált a kormány, jöhetnek az EU-pénzek

2016.11.18. 19:35

A magyarországi EU-támogatási rendszer három alappillérén is módosít a kormány,  így a Portfolio szerint már nagy valószínűséggel elkerülhetjük, hogy Brüsszel felfüggessze az EU-s pénzek kifizetését.

Eddig félő volt, hogy elmarasztaló jelentés készülhet Magyarországról, mivel több területen is jelentős problémákat lát az Európai Bizottság (EB) a hazai EU-támogatási rendszerben. Ha így történne, akkor Brüsszel az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggeszti Magyarország felé.

Ráadásul a viták miatt a magyar hatóságok hónapok óta nem küldték el kifizetésre a számlákat, ezért teljesen lefogyott a pénz az itthoni kifizetési számlánkról, és végül 800 milliárddal meg kellett növelni a költségvetési fejezet felső korlátját.

A rendelettel a 2014-2020-as ciklus forráselosztásának szabályai három ponton változnak:

  1. A területi Irányító Hatósági (IH) vezetői maguk dönthetnek a nyertes projektek végső listájáról, nem kell egyeztetniük a Miniszterelnökséggel, bár az előzetes szakmai ellenjegyzést továbbra is az uniós forrásokat koordináló vezetőtől kell beszerezniük.
  2. Az egyes projektek projektértékelőit ezentúl szintén az IH-vezetők jelölik ki, nem a Miniszterelnökség. Ráadásul már ők határozzák meg azt is, hogy egy projektet hány embernek kell értékelnie.
  3. A kormánynak ezentúl írásban kell megindokolnia, ha valamelyik állami intézményt ki akarja zárni egy pályázatból. Ráadásul a kiemelt projekteket is értékelnie kell az IH-vezetők által kijelölt legalább két főnek. Erre azért volt szükség, mert a kormány eddig viszonylag sok projektnél előre eldöntötte, hogy mely állami intézmények lehetnek a nyertesek. Ezt előre nem is kellett írásban indokolni, és a pályázatot sem kellett értékelni.

A módosító kormányrendelet a Magyar Közlöny csütörtök esti számában jelent meg, és többek közt Lázár János legutóbbi nyilatkozatát is kontextusba helyezi: a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, a következő hetekben lezárulnak majd a támogatások körüli viták.