A kommunisták megvédik a globalizációt Trumptól

2016.11.21. 08:38

Kína vezetésével kikelt Donald Trump kereskedelemellenes terveivel szemben a térség 21 államát tömörítő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés.

A legfontosabb ázsiai-amerikai kereskedelmi fórum hétvégi csúcstalálkozóján a résztvevők ismét hitet tettek a minél szabadabb kereskedelem és a piacnyitás mellett, Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt első embere pedig személyesen intett óva mindenkit (és bár nyíltan nem mondta ki, de elsősorban a megválasztott amerikai elnököt) a protekcionizmustól és a bezárkózástól.

Hszi a csúcson arról beszélt, hogy a világgazdaság már eleve rossz állapotban van, a válság óta gyengén muzsikál, úgyhogy inkább együttműködésre lenne szükség a globális növekedés felélesztése érdekében, nem pedig a gazdasági kapuk bezárására.

Nagyjából hasonló érveket hangoztatott a kelet-ázsiai, valamint észak- és latin-amerikai országokat (köztük Kínát és az Egyesült Államokat is) tömörítő APEC-csúcs közös nyilatkozata, amelyben megkérdőjelezték a globalizációval és a kereskedelemmel "szembeni növekvő szkepticizmus" létjogosultságát. Bár azt is elismerték, hogy a probléma valós, és szerintük ezért jobban el kell magyarázni a népnek, hogy miért is jó a globalizáció.

Donald Trump az amerikai elnökválasztási kampányban azt ígérte, hogy kemény büntetővámokat vet ki Kínára és Mexikóra, és újratárgyalja az Egyesült Államok összes kereskedelmi szerződését, mert azok szerinte előnytelenek országának. Az esetleges kereskedelmi világháború azonban mind szerintünk, mind a németek szerint Amerikának ártana a legtöbbet.

Kína a napokban már diszkréten jelezte, hogy ha Trump betartja ígéretét, akkor készek visszatámadni, most pedig Hszi azt bizonygatta, hogy jobb lenne, ha mindenki maradna a hátsóján, és szájkarate helyett arra fókuszálna, hogy hogyan járhatna mindenki jobban, mindenekelőtt persze a rettentően kereskedelemfüggő Kína.

Eleve kérdéses persze, hogy Trump kampányígéreteiből mi marad január 20-i beiktatására, mert elég erősen fogynak megválasztása óta. Ugyanakkor a kereskedelmi kérdések látszólag nemcsak kampányszlogenek voltak, hanem személyes meggyőződését is tükrözik, tehát jó eséllyel valamilyen balhé lesz majd a témában.