Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Nem marad ingyenes a villanyautók töltése

2016.11.21. 07:57 Módosítva: 2016.11.21. 08:25

Már dolgoznak az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozásán, és a jelenlegi állás szerint várhatóan 2017 végére készül el a pontos részletekkel a Nemzetgazdasági Minisztérium – írta az NGM tájékoztatására hivatkozva a Világgazdaság. 

Egy elektromos töltőállomáshoz csatlakoztatott Fisker Karma elektromos személyautó a Duna Plaza mellett a XIII. kerület Váci út 178-ban.
Egy elektromos töltőállomáshoz csatlakoztatott Fisker Karma elektromos személyautó a Duna Plaza mellett a XIII. kerület Váci út 178-ban.
Fotó: Róka László / MTI

Amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken, utána viszont már fizetni kell majd a töltésért. 

Az NGM Világgazdaságnak adott válasza szerint a tárca 2017 végéig végez a jelenlegi szabályozás finomításával, átalakításával, figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat is. A minisztériumban eddig nem készült olyan javaslat, hogy az autóba való áramnak jövedéki adótartalma is legyen, és biztosra vehető, hogy ez az áram versenypiaci termék lesz.

"Mivel a tankolás díja nemcsak az áram díját, hanem egyéb költségeket - így például a töltőamortizációhoz, a kapacitás rendelkezésre tartásához, a karbantartáshoz, az ügyfélszolgálathoz és a parkolóhelyhez kapcsolódó – költségeket is tartalmazza, a hatósági ár bevezetése nem indokolt" – közölte a tárca a lappal.