Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az adócsökkentés ellenére százmilliárdokat tud még kiszórni a kormány

2016.11.23. 15:41

Idén egy százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, a már bejelentett év végi egyszeri kiadásnövelésekkel együtt is. A mostani adókönnyítések nélkül pedig jövőre egyensúlyban lett volna a költségvetés 2017-ben.

De a bevételkieséssel is hatalmas, 480 milliárd forintnyi mozgástér marad a 2017-es költségvetésben, a növekedés pedig kilő, és akár 3,9 százalékos is lehet jövőre – írja a Portfolio.hu az OTP Bank elemzése alapján.

A makrogazdasági prognózis legfontosabb eleme, hogy 2017-ben az adóbázis erőteljesen növekszik. A munkaerőhiányos helyzet felhajtja a bérek növekedését, ez pedig megdobja a fogyasztást és az inflációt. A kedvező 2016-os egyenlegnek és a 2017-ben várható erőteljes bér- és keresletnövekedésnek köszönhetően jövőre a költségvetés egyensúlyhoz közeli állapotban lett volna.

De még a járulékcsökkentéssel és a társasági adó lenyesésével is bőven marad majd tér további költekezésre, mert úgy számolnak, hogy a magasabb bérnövekedés és a magasabb fogyasztás adóbevételi többletet generál, ez pedig tompítja a bevételcsökkentés hatását.

Ráadásul az OTP azzal számol, hogy a költségvetési lazítás jövőre jelentősen megtámogatja a növekedést, így 3,9%-kal bővülhet a gazdaság jövőre.