2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Nem elég bizalmatlanok a magyar cégvezetők

2016.11.24. 10:45

A kis és közepes magyar cégek vezetőinek több mint 75 százaléka azt gondolja, hogy elég megbízni a munkatársaikban ahhoz, hogy megelőzzék a visszaéléseket. Ehhez képest átlagosan éves bevételük 5-7 százalékát visszaélések miatt vesztik el, derült ki az EY Magyarország és a Gazdaság-, és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) közös kutatásából.

  • A kis- és közepes vállalatok vezetőinek mindössze 8 százaléka véli úgy, hogy vállalatának működésében gondot okoz a korrupció vagy a kenőpénz jelenléte. 
  • Ennél is kevesebben, minössze 3,7 százalékuk tart attól, hogy munkatársaik adatokat szivárogtatnak ki a vállalattól.
  • Pedig a vállalatok bevételük 5-7 százalékát veszítik el visszaélések miatt.
  • A megkérdezettek 9,5 százaléka válaszolta, hogy az utóbbi öt évben érte valamilyen kár a vállalatát csalás vagy visszaélés miatt.

Gyakori hiba ezeknél a cégeknél, hogy nem figyelnek eléggé a szállítók, ügyfelek, munkavállalók hátterére, illetve a kockázatokra. Pedig a leendő ügyfelekkel és a meglevő üzleti partnerekkel kialakított kapcsolatok kockázatának ellenőrzése kritikus lehet, mivel súlyosan veszélyeztetheti például a cég likviditását.

A belső visszaélések átlagban másfél évvel az elkövetés után kerülnek napvilágra, ennyi idő alatt azonban akár végzetes kárt is okozhatnak. Hasonló hiányosságokat tapasztalnak az EY szakértői a cégvagyon elemeinek és azok valós értékének felismerésében.