Vilma
3 °C
13 °C

Évi 56 millió forintot keresnek a sztrájkoló pilóták

2016.11.25. 09:06

A Lufthansa-csoport szerint pont azok veszélyeztetik 20 százalékos béremelési igényükkel a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyét, akik a legjobban keresnek a német légitársasági csoportnál.

A légitársaság pénteki, MTI-hez eljuttatott kimutatásai szerint egy kezdő másodpilóta 4600 eurót (1,4 millió forint) keres havonta, amelyre különböző juttatások és műszakpótlék is kerül, így átlagosan 6550 eurós bruttó bért kapnak. Egy a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitány már 22 ezer eurót kap minden hónapban. A Lufthansa adatai azt mutatják, hogy a pilóták átlagosan

évente bruttó 180 ezer eurós fizetést kapnak,

a tizennegyedik sztrájkját meghirdető szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) a Lufthansa számításai szerint ezt az összeget további 20 százalékkal, 36 ezer euróval emelné, amely havi bontásban nagyjából 3 ezer eurós fizetésemelésnek felel meg. Az évi 180 ezer euró nagyjából 56 millió forintra jön ki mai árfolyamon, ez havonta nagyjából 4,65 milliós átlagos, sztrájk előtti fizetést jelent nekik. Ami nagyjából a német átlagbér 4,5-szerese. 

Csütörtöki közleményében a Lufthansa arra kérte a szakszervezet, hogy ismét üljenek asztalhoz. Szerintük a cég már most többet fizet a pilótáknak, mint a versenytársak, és fenntarthatatlan lenne a 20 százalékos emelés, amellyel így a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyét is veszélyeztetnék. 

A Lufthansás pilóták sztrájkja már a harmadik napja tart, és szombaton is folytatódik, a sorozatos járattörlések már több mint százezer utazót érintettek.