Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Roham indulhat a letelepedési kötvényekért jövőre

2016.11.26. 11:25

2017-ben is folytatódhat a sokat bírált letelepedési kötvényprogram, melynek már belengette a megszüntetését a kormányzat – legalábbis erre lehet következtetni a kötvényt árusító ügynökségek legújabb hirdetési kampányaiból, amikről a vasárnapi Magyar Nemzet ír. 

A lap kínai ügynökségek honlapját nézte át, és olyan marketingcélú felhívásokat talált, amelyek hangsúlyozzák, hogy az elbukott alkotmánymódosítás ellenére jövőre is folytatódik a kötvényprogram, de a bevándorlási szabályok szigorodása miatt azért érdemes minél előbb megvenni a letelepedési kötvényt az ezt tervezőknek. Kínában a lap szerint az az egyébként téves információ is kering, miszerint Magyarország kvóták alapján osztja ezt a lehetőséget, ezért az ügyfeleknek sietniük kell, nehogy lemaradjanak. Az ügynökségek arról tájékoztatják a leendő ügyfeleket, hogy

érdemes a jövő év első negyedévében bevásárolni.

A kötvényvásárlásban továbbra is él a hitelkonstrukciós lehetőség, ami annyit tesz, hogy csak félárat kell kifizetnie az ügyfélnek, a futamidő lejártakor azonban nem kap vissza semmit. Amennyiben feltételezzük, hogy az így letelepedők nem hordoznak fokozott biztonsági kockázatot, akkor ez egyébként jobban megéri Magyarországnak a normál konstrukciónál, ami szintén a Magyar Nemzet számításai szerint eddig 8,7 milliárdos buktát jelent majd a költségvetésnek. Mindemellett a kötvényforgalmazó cégeknek 110 milliárdos bizniszt jelentett a program két év alatt. Ebből 34 milliárd közpénzként is felfogható, mivel ez a kötvények után járó kamat értéke. 

A programban eddig 4033 külföldi szerzett tartózkodási engedélyt hazánkban, a Jobbik szerint ez ugyanolyan nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint a menekültek beáramlása, a többi ellenzéki párt pedig azzal bírálta a konstrukciót, hogy nem éri meg az országnak, csak a Rogán-Habony-féle üzleti körnek. A Jobbik a program megszüntetéséhez kötötte a kvótás alkotmánymódosítás megszavazását, de a Fidesz nem engedett a zsarolásnak, így a módosítás elbukott. A kormány ugyanakkor azt ígérte, maguktól is meg fogják szüntetni a programot, mivel az ország jobb gazdasági helyzete miatt nincs már rá szükség.