Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Ingyen kérhetnek útlevelet jövő tavasztól az idősek

2016.11.29. 21:24

Jövő márciustól megszűnhet több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj, ha megszavazzák az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden nyújtott be Lázár János a Parlamentnek. 

A javaslat szerint ezek lennének a legfontosabb, illetékmentessé váló ügyintézési területek:

  • az anyakönyvi kivonat kiállítása;
  • a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente két alkalommal;
  • a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése;
  • a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról.
  • a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás;
  • általános tételű közigazgatási eljárás 18 éven aluliaknak, magánútlevél kiállítása 65 éven felülieknek.

Emellett az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó bizonyítvány kiadása iránti illetékfizetési kötelezettség az általános tételű 3000 forintra csökkenhet. Az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.

Ezen felül a személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatban díjmentessé váló értesítési cím bejelentésével összefüggésben kizárnák az illetékfizetési kötelezettséget is, hogy az ne lépjen a díj helyébe. A javaslat ingyenessé tenné a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgároknak, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek. Ezekkel egy időben megszüntetnék a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illetéket.

Lázár János július közepén jelentette be, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az "állami rezsicsökkentésről", aminek előző fordulójában már többek között a diákigazolvány és az erkölcsi bizonyítvány kiállítása lett ingyenes.