Valér
4 °C
8 °C

A britek mégis fizetnének, hogy bentmaradjanak az EU-s piacon

2016.12.01. 17:11

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint London bizonyos feltételekkel megfontolná, hogy a brit EU-tagság után is hozzájáruljon az Európai Unió költségvetéséhez, ha ennek fejében továbbra is hozzáférhetne az unió egységes belső piacához – írja az MTI.

David Davis, a kilépési tárgyalások irányítására létrehozott minisztérium vezetője ezt a parlamentben egy ellenzéki képviselő kérdésére mondta el. Úgy fogalmazott: a fő kritérium az, hogy Nagy-Britannia a lehetséges legjobb feltételekkel exportálhassa áruit és szolgáltatásait az európai piacra. "Ha ebbe beletartozik az is, (hogy fizessenek az EU-nak a hozzáférésért), akkor természetesen megfontoljuk ezt is" – közölte.

Az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja szerint ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához – ahogy azt a brit üzleti szféra folyamatosan követeli –, akkor tartania kell magát az unión belüli négy szabadság alapelvéhez, azaz biztosítania kell egyebek mellett a munkaerő szabad áramlását is.

Theresa May brit miniszterelnök többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

A brit gazdaság nagy ágazati érdekképviseleti szervezetei nemrégiben nyílt levélben figyelmeztették a brit kormányt arra, hogy ha Nagy-Britannia kedvezményes kereskedelmi megállapodás nélkül távozik az EU-ból, akkor az EU-piacra irányuló, jelenleg akadálymentes brit áruexport 90 százalékát vámok terhelhetik. A felhívás aláírói szerint ez a brit élelmiszeriparra 20 százalékos, a brit autóiparra 10 százalékos költségtöbbletet róna, ami gyakorlatilag behozhatatlan versenyhátrányba hozná e szektorokat.