Több száz embert elbocsát a magyar GE

2016.12.01. 12:05 Módosítva: 2016.12.02. 12:47

Mintegy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől - értesült az Index csütörtökön. Úgy tudjuk, a Current hazai fejlesztési részét teljesen leépítik, tíznél kevesebb mérnök és néhány tucat egyéb kiszolgáló tarthatja meg a pozícióját. 

A Current a GE-csoport  a világítástechnikai üzletágának részeként működik, a tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában. Értesülésünk szerint szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést, és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. 

Hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, a cég egyelőre egyezkedik a szakszervezettel, de mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy végül nem történik meg az átszervezés. A hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket, már fizetett szabadságra is küldenék. Néhány embert ugyanakkor biztosan megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe. 

A nagy gyárak külön mennek

Ez a tömeges elbocsátás ugyanakkor nem érinti az egyes, szintén a bezárás szélén egyensúlyozó magyarországi GE-gyárakat – mint például a nagykanizsai volt Tungsram-gyárat –, ezeket függetlenül kezelik.

A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, és 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez (csakúgy mint más multik esetében): két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott.

Ebből legalább 689 millió forint ment a GE világítástechnikai ágához,

aminek csak egy része a fejlesztés, ugyanis a cégnek gyára is van Magyarországon. A pénz folyósításának fejében a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 214 magyar mérnök foglalkoztatását ígérte, de a jelek szerint alig két évvel később a részleget elköltöztetik az országból. Emellett az Eximbank is pénzeli őket valamilyen formában a kormány szerint. Az átalakítás a GE mostanában zajló globális szervezeti átalakításaiba illeszkedhet, mint egyébként a legtöbb hasonló leépítésnél általában.

Külön érdekes, hogy idén még büszkén mondták be Orbánék, hogy a GE "folyamatosan bővíti magyarországi kapacitásait". Csak idén ősszel ez már a második nagy amerikai cég, akik magasról tesznek a kormány támogatásaira, és ha változik a környezet, hamar tömeges elbocsátáshoz nyúlnak Magyarországon.

GE: Lesz leépítés, de új munkahelyek is 

Kerestük a GE-t a leépítéssel kapcsolatos kérdéseinkkel, többek között arról is érdeklődtünk, ilyen körülmények között nem kell-e visszaadni az állami támogatást. A cég pénteken válaszolt, a Currentnél folyó csoportos leépítésről szóló információinkat megerősítve, az átszervezés indokaként egy "fókuszáltabb kereskedelmi stratégia" kialakítását jelölték meg. Ezzel kapcsolatban közölték, hogy két hét múlva kezdenek konzultálni az érdekvédelmi szervezetekkel, ezt követően alakul ki a végleges döntés a végrehajtásról. 

Azokra a kérdéseinkre, máshol is várható-e elbocsátás, és hova költöztetik a részleget, nem adtak választ, ahogyan arra sem, hogyan érintik a tervezett intézkedések a stratégiai partnerségi megállapodást és korábban kapott támogatásokat. 

"A GE továbbra is elkötelezett Magyarország mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat globális Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig. Emellett csak az idén 300 új munkahelyet hozott létre a cég veresegyházi energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében.

A vállalat 1700 főt foglalkoztató budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központja szerves része a GE globális stratégiájának, amelynek célja a szolgáltatások fejlesztése és egyszerűsítése a vállalat tevékenységében. A központ a GE üzletágai számára nyújt szolgáltatásokat Európában és azon kívül is. Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon", írta a cég válaszában.