Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Romániában maga is kamionsofőr lenne biztos

2016.12.02. 22:56

Ha gondolkodott már azon, hogy vajon melyik a legnépszerűbb hivatás Romániában, ez az Ön napja, pontos számokkal tudunk szolgálni. És a számok mögött rögtön felsejlik a győztes:

a román kamionos.

A frissen publikált felmérés szerint minden szakmát, foglalkozást, munkaterületet beleszámolva a legtöbb román, rendben, némileg talán meglepő módon, kamionsofőrként dolgozik. Egész pontosan 128 ezer romániai kamionost számoltak össze. Utánuk legtöbben az elárusítók és a kereskedelmi dolgozók vannak, aztán jönnek a könnyűipari segédmunkások és a biztonsági őrök.

Romániában egyébként nagyon alacsony a foglalkoztatottság. Erdélyben az országos átlaghoz képest még viszonylag jobb a helyzet, de összességében mindenhol súlyos – ami persze szorosan összefügg a tömeges kivándorlással és külföldi munkavállalással. A rendszervátáskor még 23 milliós Romániában ma már csak 19 millióan laknak.

„Elfogadhatatlan, hogy Romániában 5 millió alkalmazott legyen, ugyanannyi, mint Magyarországon, amelynek feleakkora a lakossága” – mondta a felmérés eredményei kapcsán Cristian Pârvan, az azt megrendelő vállalkozói szervezet elnöke.