Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lengyelországban is tombol a munkaerőhiány, Indiából hoznak hegesztőket

2016.12.03. 14:27

Már ukrán vendégmunkásokat sem találnak bizonyos szakmákban Lengyelországban, nem beszélve a helyiekről, akik a nyugat-európai szinthez igazítják a bérigényeiket, mivel úgy gondolják, hogy bármikor továbbállhatnak.

Emiatt pedig egyre nagyobb hiány alakul ki a szakképzett fizikai munkásból, technikusból és mérnökből. A helyet odáig fajult, hogy az opolei erőműben már 150 indiai hegesztő dolgozik – írja a PulsHR.pl hírportálra hivatkozva a Napi.hu.

Az indiaiak már tavaly is megjelentek a lengyel munkaerőpiacon: közülük nagyjából 1500-an kaptak munkavállalási engedélyt.

Szociológusok szerint a lengyel népesség 2050-ig négymillióval csökken, ezért az országnak nagyjából ötmillió bevándorlót kell "importálnia". Az elmúlt évben 91 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek. Többségük - 50 ezer fő - ukrán volt. Ám mára már az ukránok is elfogytak. 

Részben hasonló problémák miatt Magyarországon is egyre több az ukrán vendégmunkás, és behozatalukat a kormány is támogatja.

Nálunk mondjuk egyelőre jóval kevesebben vannak, mint Lengyelországban, de kérdés, hogy a közeljövőben mi is eljutunk-e odáig, mint a lengyelek, és Magyarországra is már csak Ázsiából lehet majd munkaerőt szerezni bizonyos feladatokra.