Végre beindult az osztogatás, de nekünk ez sem elég

BFALU20120325322
2016.12.04. 16:01 Módosítva: 2016.12.04. 22:37
Tízezer forintot kapnak a kormánytól a nyugdíjasok, de másfélszer ennyi lesz az ajándék kiszállítása. Egyre jobban élünk, egyre többen dolgozunk, nőnek a bérek, minden frankó. Kivéve azt, hogy nem növekszik a gazdaság, nincsenek beruházások, rossz lakásokban élünk és a régióban sereghajtók vagyunk a bérekben. És nemcsak az ág, hanem az arab olajsejkek is húzzák a magyart, bár ők szerencsére csak rövidtávon. Ez volt a héten a gazdaságban.

Erzsit hoz a Jézuska a nyugdíjasoknak

A magyar kormány a héten úgy döntött, karácsonyi ajándékot ad a nyugdíjasoknak.

Az utalványosztás összesen 2,7 millió embert érint, ennyien vannak a nyugdíjasok Magyarországon. Összesen tehát 27 milliárd forintba kerül az ajándék, bár ezt a költségvetés állapota alapján megengedheti magának a kormány. Emellett persze a nyugdíjakat is emelik jövőre, 1,6 százalékkal, erre azért van szükség, mert a kormány várakozásai szerint hamarosan beindul az infláció Magyarországon. Illetve közeledik a 2018-as választás is, bár ez utóbbi a hivatalos indoklásban nem szerepel.

A miniszterelnökség szerint egyébként egy, a nyugdíjasokhoz eljutatott tízezer forintos utalvány15 ezer forintba kerül majd összesen. A kormányhivatalnokoknak személyesen kell majd átadniuk a csomagot, ami elég brutális mozgósítást követel majd meg a hatékonyságáról és gyorsaságáról messze földön híres magyar bürokrácia részéről.

Most akkor félig tele vagy félig üres a zsebünk?

A héten nemcsak a nyugdíjasok (meg a kormányhivatalnokok) kaptak jó híreket, a dolgozó nép is. Mindenekelőtt azt, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, és nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség sem. Részben ez is a munkaerőhiány lenyomata, aminek a mértékét jelzi, hogy a Spar toborzóirodát nyitott, egyes szakmákban pedig megkétszereződtek a bérek.

Az adatokból az is kiderül, hogy még így is csak 4,1 millióan dolgoznak az elsődleges munkaerőpiacon, tehát ennyi kereső jut 2,7 millió nyugdíjasra, ami nem kifejezetten jó arány. 

Nemcsak egyre többen keresünk, hanem egyre többet is. A KSH jelentése arról árulkodik, hogy folyamatosan nőnek a jövedelmek, csökken a szegénység, emelkedik a fogyasztás, tehát egyre jobban él a magyar. Sőt, a kormány szerint már olyannyira jó a helyzet, hogy mostantól mindenki jól fog keresni hazánkban. Legalábbis Varga Mihály szerint, aki azt nyilatkozta, hogy Magyarországon lezárult az alacsony munkabér időszaka.

Sajnos azonban a statisztikákból nem ez látszik, hanem az, hogy

És hiába a sok dolgos kéz, ha idén alig növekszik a magyar gazdaság, ráadásul régiós szinten tökutolsók vagyunk. Ahogy az is ismét megerősítésre került, hogy ha nincsenek európai uniós pénzek, nincsenek beruházások Magyarországon.

Már megint kartelleznek a sejkek, drágul a benzin

Nyolc éve nem sikerült egymással dűlőre jutniuk az oljasejekeknek, 2008-ban volt legutóbb, hogy a nagy olajkartell, az OPEC összehangolt akciót indított a világpiacon. A héten viszont nagy nehezen megint kiszenvedtek magukból egy megállapodást, illetve hát egyes értesülések szerint a Közel-Keleten egyre befolyásosabb Vlagyimir Putyin izzasztotta ki belőlük

Az alkunak a várakozások szerint rövid távon a következő hatásai lehetnek:

  • a következő hetekben-hónapokban várhatóan számottevően nő majd az olaj ára,
  • mivel a mostani alacsony ár fő oka, hogy sokkal többet termelnek belőle, mint amennyit elfogyasztanak a világban.
  • Az olajáremeléssel pedig minden üzemanyag is drágább lesz, tehát a benzin is.
  • Miután pedig ezzel a szállítási költségek is nőnek majd, várhatóan nemcsak a benzinkutaknál, hanem minden egyéb termék árában is érezni fogjuk a kartellezés hatását.

Azonban ázsiai piaci szereplők szerint tartósan nem kell majd súlyos hatásokra számítani, mivel az egyezmény után az olajtározók tartalma és az Egyesült Államokból származó nyers olaj megjelenhet a piacon ellensúlyozva az egyébként sem túl nagy vállalást jelentő alku hatását.

Kishírek Magyarországról

Nagy hírek a kis világból