Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Megfúrták az Unión belüli egyenlősítést

2016.12.05. 19:52

Az eurót használó országok pénzügyminiszterei nem fogadták el azt az Európai Bizottság által novemberben tett javaslatot, amely szerint

a gazdagabb országok éves gazdasági teljesítményükből fél százalékkal többet fizessenek be a költségvetésbe az európai gazdaság élénkítésére.

Ezt a hírt Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke közölte hétfőn, az érintett országok tanácsozását követően.

Dijsselbloem szerint csak három ország - Németország, Hollandia és Luxemburg - van abban a pénzügyi helyzetben, hogy teljesíthetné a "fizessünk többet magunk és mások érdekében" megfogalmazású bizottsági kérést a szabályok és a nemzeti kötelezettségek betartása mellett.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa az ülést követően tartott sajtótájékoztatón elismerte a Bizottság költségvetési expanziós javaslatának vereségét, majd a nyilatkozat terjedelmének növelése érdekében hozzáfűzte:

Az eurót használó országok miniszterei mindig csalódottak, amikor tervük nem teljesül, ugyanakkor mindig elégedettek, ha a gazdasági és politikai érvelés előrehaladást eredményez.

A hírt közlő MTI úgy tudja, hogy még az eurózóna legerősebb gazdaságát jelentő Németország is a vétó mellett érvelt. A bizottsági javaslat így lekerült a napirendről.